De viktigaste händelserna i Budapest 2024

handelser i budapest i 2024

Det händer massor av saker i Budapest varje år. Det finns årliga evenemang som äger rum varje år som julmarknaderna, Sziget-festivalen, vårfestivalen och Ungerns Grand Prix. Men det finns också fristående evenemang som konserter och sportevenemang som bara inträffar en gång.

2023 ägde det största evenemanget som någonsin arrangerats i Ungern rum när Ungern arrangerade friidrotts-VM. Evenemanget blev en gigantisk succé och miljontals människor följde evenemanget på sina tv-skärmar, medan hundratusentals kom till Ungern för själva evenemanget.

Vad finns det att se fram emot i Ungern 2024? Vilka är de hetaste, bästa och mest intressanta evenemangen, utställningarna, konserterna och festivalerna 2024? I den här artikeln försöker vi dela information om vad vi anser vara de viktigaste händelserna i Budapest 2024.

handelser i budapest i 2024

Toppevenemang i Budapest 2024

Vi kommer att lista de bästa händelserna i Budapest 2024 i kronologisk ordning. Med andra ord, de första händelserna kommer först på listan, vilket betyder att detta inte är rangordnat i ordning efter betydelse, utan i ordning efter tid. Du kanske inte håller med om de evenemang som lagts till (eller de som utelämnats), men vi hoppas att du kommer att finna denna information användbar och inspirerande, vilket kanske ger dig ytterligare en anledning att besöka staden Budapest 2024.

Upplysta parker i Budapest (Garden of Lights / Lumina Park) (till mars 2024)

Fler och fler städer över hela världen har vackra upplysta parker öppna under vintermånaderna. Detsamma gäller Budapest där du kan besöka Ljusträdgården i den botaniska trädgården som heter Füvészkert eller den populära Luminaparken på Margaretaön. Det här är parker med vackra ljus och du kan besöka parkerna från cirka 17:00 till 20:00 på kvällen. Det kanske inte ger dig någon adrenalinkick, men det är ett mycket populärt program för familjer eller som ett romantiskt program för en kväll med din partner.

garden of lights i budapest

Depeche Mode-konsert (26 mars)

Depeche Mode är ett extremt populärt band och det kommer att återvända till Budapest under sin konsertturné 2024. Den här gången kommer bandet att uppträda i MVM Dome, en ny lokal som ligger längs huvudvägen som förbinder Budapests innerstad med flygplatsen. Det är alltid fullsatt när Depeche Mode kommer till Budapest, så om det här är en konsert som du kan vara intresserad av är det bättre att boka dina biljetter så tidigt som möjligt.

Gourmetfestival (24–26 maj)

Är du ett fan av utsökt mat som smakar bra och ser bra ut? Vill du lära dig mer om tekniker som används av kockar eller se vad som är de nya trenderna inom gastronomi? Gourmetfestivalen i Budapest är ett årligt evenemang i maj och det är en festival du måste besöka om du är en gastronominörd.

gourmet festival i budapest

Azahriah-konserter (24–26 maj)

Vill du kombinera Gourmetfestivalen med den mest populära artisten i Ungern för tillfället? Azahriah är en YouTube-artist som har blivit extremt populär och han kommer att ha tre utomhuskonserter på Puskas Arena i maj 2024. Du kanske inte förstår de flesta texterna (som de är på ungerska), men du kommer definitivt att få en känsla av vad unga ungrare gillar att lyssna på för tillfället.

EHF Final 4 2024 (1–2 juni)

Vilket är det bästa klubblaget för damer i handboll i Europa? Varje år spelas de sista omgångarna av turneringen i Ungern där de fyra bästa lagen spelar semifinaler och sedan finalerna i turneringen. Lokalen är densamma som lokalen som användes för Depeche Mode-konserten i mars. De senaste två åren har det norska laget Vipers vunnit turneringen och besegrat det ungerska laget Györ två år igen, och det ungerska laget Ferencváros 2023. Vem vinner 2024?

Euro 2024 (14 juni–14 juli)

Under perioden 14 juni till 14 juli kommer 24 nationer att tävla om att bli den bästa fotbollsnationen i Europa. Ungern är ett av länderna som kommer att delta i turneringen (i Tyskland) där de kommer att spela mot Tyskland (värdnationen), Skottland och Schweiz. Under sådana evenemang finns det normalt sett upp stora skärmar på flera platser i staden, men den populäraste platsen är Szabadság tér (Frihetstorget), ett fantastiskt läge mellan Stefanskyrkan och det ungerska parlamentet. Här har de även stånd där man kan köpa något att äta och dricka och stämningen är fantastisk, speciellt på matchdagar och under matcherna.

Coldplay-konserter (16-19 juni)

Behöver du ytterligare en anledning att besöka Budapest 2024? Coldplay kommer att ha tre konserter på Puskas Arena, och tusentals människor har redan beställt sina flygbiljetter till Ungern för att kunna gå på en av dessa konserter. Det kommer att vara fullpackat då ett av de mest populära banden i världen kommer till Ungern. Det finns inga fler biljetter kvar till evenemangen, men om du är villig att köpa biljetter på en sekundär marknadsplats kan du fortfarande vara bland de lyckliga människorna på Puskas Arena när Coldplay kommer till Ungern 2024.

coldplay

Formel 1 i Budapest (19-21 juli)

Det traditionella Formel 1-loppet i Ungern äger rum den 21 juli 2024. Det kommer att hållas kvalificeringslopp den 19 och 20 juli, men huvudevenemanget startar runt 15:00 den 21 juli. Fans från hela världen kommer till Budapest för detta och frågan är om Max Verstappen vinner på Hungaroring för tredje gången i rad 2024, eller om Lewis Hamilton eller någon annan förare kommer i mål före den holländska föraren.

Ed Sheeran-konsert (20 juli)

Det finns tillfällen då man känner sig riktigt privilegierad, och sommaren 2024 för Budapestborna är en sådan sommar. Coldplay kommer inte bara att ha tre konserter i staden, utan även Ed Sheeran kommer till staden. Det speciella är att både Ed Sheeran och Coldplay bara kommer att besöka ett fåtal städer i Europa under sommaren 2024, och båda har bestämt sig för att komma till Budapest. Är inte det bara fantastiskt? Återigen kommer Puskas Arena att vara fullsatt och alla biljetter är slutsålda till konserten, så du kan bara köpa biljetter till konserten av andra som redan har lyckats köpa biljett.

Olympiska sommarspelen i Paris (26 juli – 11 augusti)

Även om sommar-OS arrangeras i Paris kommer det fortfarande att påverka livet i Budapest. Precis som under EM i fotboll kommer det att finnas storbildsskärmar på flera platser i Budapest under evenemanget. Det här är ett perfekt tillfälle att heja fram dina favoritidrottare och att njuta av en kall öl medan du tittar på tävlingarna på storbildsskärm någonstans. Återigen är den mest populära platsen vid Szabadság tér i staden där hundratals människor ofta samlas för att ha det trevligt och titta på händelserna.

Det är också värt att veta att Ungern har en tradition att vinna 8-10 guldmedaljer under sommar-OS, så ungrarna är själva mycket entusiastiska över detta evenemang.

Olympiska sommarspelen i Paris

Sziget-festivalen (7–12 augusti)

Den största festivalen i Budapest är Sziget-festivalen, arrangerad på en ö lite norr om stadens centrum. Varje år kommer mer än 400 000 människor till ön för denna festival och 2023 var de största artisterna som kom till festivalen Billie Eilish och Imagine Dragons. 2024 är några av de coolaste artisterna som kommer till Sziget Sam Smith, Fred Again.., Martin Garrix och Stormzy, men vi förväntar oss att ännu fler namn kommer att läggas till listan när vi närmar oss evenemanget.

Budapest Wine Festival (12-15 september)

Ungerns största vinfestival arrangeras i september i Budapest. På detta event som pågår i fyra dagar kan du smaka på tusentals viner från olika vinmakare i Ungern, och det finns även andra länder som representerar sig själva med viner från sina egna länder på festivalen. Detta är ett perfekt ställe att prata om vin, smaka vin och träffa andra vinälskare. Om du letar efter partners för en vinresa till Ungern är detta den perfekta platsen för att skapa kontakter med rätt personer. Vi bör också nämna att festivalen arrangeras runt slottet, vilket ger den den perfekta naturen på en av de vackraste platserna i Budapest.

Rör på kroppen på en av de många löptävlingarna i Budapest.

I Budapest är hösten period nummer ett för att springa alla möjliga löptävlingar. Vi har skrivit om flera löptävlingar i vår Budapestguide, så ett bra ställe att börja är genom att titta på alla olika sportevenemang som är registrerade i vår Budapest-kalender. Den största tävlingen är SPAR Marathon som arrangeras i oktober (12-13 oktober), men även Wizz Air Halvmarathon (8 september), och det årliga Night Run är fina evenemang för löparentusiaster.

Julmarknader i Budapest

Det är helt otroligt, men december är en av de mest hektiska månaderna på året för de som arbetar med turister i Budapest. Restaurangerna är fullsatta, hotellen är otroligt upptagna, och om du försöker köra bil på gatorna nära julmarknaderna kan du behöva stå i kö väldigt länge på grund av det enorma antalet människor som går över övergångsställen.

Datumen för julmarknaderna publiceras normalt sent i oktober, men vår gissning för 2024 är att marknaderna öppnar den 15 november och håller öppet till den 31 december. Om saker och ting blir försenade kanske marknaderna öppnar först den 22 november, men vi tycker inte det är särskilt troligt.

julmarknad i budapest

Vad ska du äta, dricka och köpa om du besöker julmarknaderna i Budapest? Var finns de olika julmarknaderna? Du kan hitta svar på dessa frågor och mycket mer information i vår artikel om julmarknaderna i Budapest.

Det här är några av de fantastiska evenemang vi alla kan se fram emot i Budapest 2024. Har du några frågor eller information om evenemang fler evenemang som du tycker borde ha varit med på den här listan? Skriv en kommentar nedan och låt oss höra från dig.

Andra saker du bör göra oavsett när du kommer till Budapest.

Kanske kan du inte vara i Budapest för Sziget-festivalen eller under de årliga julmarknaderna. Även om du kommer vid en tidpunkt då det inte finns några stora festivaler, utställningar eller konserter i Budapest, finns det fortfarande massor av fantastiska saker värda att göra i staden. Ett bra ställe att börja är vår artikel med resetips för Budapest 2024.

En andra sak du bör göra är att läsa allmän information om de permanenta attraktionerna och aktiviteterna i Budapest. Staden har så många program som väntar på dig, och glöm inte att gå längs Donau för att njuta av det magnifika panorama. En flodkryssning på Donau är alltid ett rekommenderat program, och så är att provsmaka alla läckra viner som produceras i Ungern. Om du gillar den ännu starkare, bör du smaka lite av Pálinka, den ungerska fruktspriten.

Mat är viktigt, så läs om alla möjliga restauranger i Budapest och planera, åtminstone om du vill få en plats på någon av de Michelin-stjärniga restaurangerna i Budapest, eller om det finns någon annan restaurang du verkligen längtar efter att besöka.

Vi ses i Budapest 2024!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *