Julmarknad 2024

Kommer du till Budapest och vill vara med på julmarknaderna? Du har goda skäl för det, för i Budapest har de några av de vackraste julmarknaderna i Europa.

Naturligtvis är det mycket subjektivt när vi säger att Budapest-julmarknaderna är bland de bästa i Europa, men i fler och fler artiklar publicerade i tidningar och på Internet framhäver de Budapest-marknaderna som särskilt trevliga, delvis på grund av den stora belysningen de har på kvällen, men också särskilt för att de har mycket sittplatser där du kan sitta och njuta av mycket god mat efter långa och trötta shopping!

Julmarkand i Budapest

Budapest har två julmarknader kända för att vara de två största och bästa, och här kan du läsa lite mer om dessa. Längst ner i artikeln hittar du också information om datum för julmarknaderna i Budapest.

Julmarknaderna i Budapest 2023 stängde den 1 januari (2024). Nu får vi alla vänta i nästan ett år till innan de öppnar igen. Den här artikeln ger dig grundläggande information om julmarknaderna i Budapest och vi kommer att publicera datumen för julmarknaderna i Budapest 2024 så snart de publiceras (detta sker normalt i september eller oktober, några månader innan julens öppning marknader). Vi har dock gjort en uppskattning utifrån när julmarknaderna i Budapest har öppnat de senaste åren. Om du vill ta reda på när vi tror att julmarknaderna öppnar 2024, scrolla längre ner i artikeln.

Julmarknad på Vörösmarty tér

Detta är den största och mest berömda julmarknaden i Budapest. Det ligger i hjärtat av staden, i slutet av gågatan precis vid Gerbeaud konditori, butiker som Stradivarius, H&M, Pull and Bear och New Yorker samt platsen för riktigt amerikansk mat, Hard Rock Cafe.

På denna marknad hittar du massor av bås där du kan köpa handgjorda produkter, och naturligtvis kan du också köpa mycket olika typer av mat här. De mest populära är Chimney Cake, en söt jäststek som doppas i kanel, vanilj, kokosnöt eller nötter efteråt, men det finns också många andra godisar och ett stort urval av korv, köttbitar av olika slag och mycket mer.

Glöm inte att smaka på det varma vinet, eftersom det också är mycket typiskt! Marknaden är mestadels öppen från 10:00 på morgonen till 20 på kvällen. Å andra sidan förblir några av matplatserna öppna till 22:00 på kvällen!

En karta som visar platsen för de två stora julmarknaderna i Budapest
En karta som visar platsen för de två stora julmarknaderna i Budapest

Julmarknad framför Stefans basilika

Det här är en nyare julmarknad, lite mindre än den på Vorosmarty Square, men otroligt vacker och med en liten ishall mitt på torget, som tillgodoser både stora och små. Denna marknad är också otroligt vacker på kvällarna, så du måste gå över hit för att titta, och om du vill titta på sitt allra bästa måste du se den från trappan till Stefans basilika eller från kupolen till kyrkan.

Du kan köpa i stort sett samma produkter på båda marknaderna, och du kan äta ganska mycket samma mat, så det finns inga stora skillnader mellan de två platserna. Det kan vara ett mindre hak billigare på denna marknad vid St. Stephen’s Basilica, men summorna är inte stora i så fall. Om du undrar vad du ska köpa på julmarknaderna i Budapest, eller kanske vad du ska ta med hem till jul från Budapest, rekommenderar vi den här artikeln.

Det finns dussintals andra små marknader runt Budapest, så om du går runt på platser och på små gator kommer du säkert att träffas på de större och mindre julmarknaderna, men det är de två största och de två mest kända och de två som får flest människor vill besöka Budapest tid före jul.

Julmarknadar i Budapest

Datum för julmarknaderna i Budapest 2024

 • Julmarknaden framför Stefanskyrkan: Inte publicerat ännu.
 • Bredvid Allee Centre (en liten marknad): Inte publicerat ännu.
 • Julmarknad på Vörösmarty torget: Inte publicerat ännu.

Datum för julmarknaderna i Budapest 2023

 • Julmarknaden framför Stefanskyrkan: 17 november 2023 – 1 januari 2024.
 • Bredvid Allee Centre (en liten marknad): 1 december 2023 – 24 december 2023.
 • Julmarknad på Vörösmarty torget: 17 november 2023 – 31 december 2023.

Datum för julmarknaderna 2022

 • På Vörösmarty-torget: 18 november, 2022 – 31 desember, 2022.
 • Vid St. Stephen’s Basilica: 18 november, 2022 – 1 januar, 2023.
 • Vid Allee-senteret: 1 desember, 2023 – 24 desember, 2023
Julshopping i Budapest

Hotell nära julmarknaderna.

Nedan ser du en karta med julmarknaden på Vörösmarty torg i mitten. Se dig omkring i området så hittar du säkert ett hotell som passar dina behov.

Booking.com

Vad ska man äta på julmarknaderna i Budapest?

Vi berörde ämnet gastronomi tidigare i den här artikeln. Men vad ska man egentligen äta när man kommer till Budapest och besöker julmarknaderna? Detta är ett perfekt ställe att smaka på traditionell ungersk gastronomi. Låt oss titta närmare på vad du ska smaka.
langos.

Làngos

Ovan kan du se en bild på en mycket populär måltid i Ungern, lángos. Det här är en deg med jäst som är stekt i olja. Efter att den har stekts serveras den ofta med gräddfil och ost eller med vitlöksolja. Detta är extremt populärt, och det har även exporterats till flera andra länder. Som ett resultat kan du också hitta den på julmarknaderna i Wien, Bratislava och Prag. Vi har till och med hört att det är en extremt populär sak att äta på festivaler i Sverige!

Skorstenstårta. Skorstenstårta.

Skorstenstårtan (Kürtöskalács) är extremt populär, inte bara bland vuxna utan även bland barn. Detta är en söt deg med jäst som formas som en lång spaghetti. Den placeras sedan runt ett verktyg som du kan se på bilden ovan och grillas. Socker läggs till det yttre lagret före denna process, vilket gör det glänsande och ännu sötare. Till slut doppas skorstenskakan i antingen kakao, kanel, vanilj eller valnöt och serveras. Det är extremt gott. Du borde inte bli förvånad om du möter detta på julmarknader någon annanstans i Europa eftersom det blir en stor hit vart det än säljs. Det finns flera butiker i Budapest dedikerade till Kürtöskalács, vilket innebär att det är möjligt att köpa det året runt. Du kan till och med lägga till grädde, Nutella och andra snacks till Kürtöskalács) på vissa ställen, men det är egentligen inte nödvändigt!

Hase från gris och läckra korvar.

Ungrare älskar kött, och de älskar att använda varenda del av grisen. Korvarna är riktigt goda och äter du de största korvarna serverade med bröd och topping blir du inte hungrig resten av dagen. En annan bieffekt är att du kommer barf senare på dagen och känner korvens kryddor i timmar efteråt. Var dock inte rädd för detta; det är en del av det roliga!

På bilden ovan kan du även se hasen från en gris. Ungrare gillar att använda alla delar av djuret, och detta är en mycket välsmakande del. På vissa julmarknader kan du även köpa höns-testikelgrytor med mera, så se till att se dig omkring och var öppen för att smaka på nya saker.
marhaporkoltDu kan se en traditionell ungersk gryta i mitten av bilden ovan.

porkolt

Ungrarna älskar att använda mycket lök och traditionell paprika när de lagar mat. I mitten av bilden ovan kan du se en gryta gjord på en ko. Detta har en utsökt smak, och det serveras ofta med dumplings och ibland med potatis. Du hittar ofta liknande grytor (pörkölt) gjorda på kyckling och fläsk.

tocsni

Har du någon aning om vad du ser på bilden ovan? Det är väldigt roligt att köpa något och smaka utan att egentligen veta vad det är. Men om du inte vill ta sådana risker kan vi berätta att det du ser är en så kallad tócsni. Det är ännu en välsmakande ungersk måltid som är stekt i olja. Vad är den gjord av? En tócsni är en måltid baserad på potatis, och senare tillsätts ägg, mjöl, salt och peppar i degen. I slutändan får du något som ser ut som pannkaksdeg. Den här steks i olja och några minuter senare äter du den gärna på en av julmarknaderna i Budapest!

strudel på julmarknader i budapestRétes, även känd som strudel utanför Ungern.

Reser du till Österrike och Wien hittar du Strudel överallt. Detta är en viktig del av den lokala gastronomin, och som du säkert redan förstår har det ungerska och det österrikiska köket mycket gemensamt. Det är inte konstigt varför ungrarna anser att wienerschnitzeln är deras uppfinning! När du besöker de olika julmarknaderna i Budapest hittar du rétes (strudel) överallt. Om du följer traditionen kommer du sannolikt att köpa en strudel med antingen äpplen eller körsbär. Men vill du ha en mer lokal variant så ska du köpa en strudel med söt keso eller med vallmofrön inuti. Om du väljer det senare (vallmofrön) ta med en liten spegel för att se hur mycket som är kvar mellan tänderna när du äter klart.

rostade kastanjer

En sista sak som är värd att äta när man är i Budapest är de rostade kastanjerna. Dessa är mycket välsmakande, och de kommer att värma dig lite medan du äter dem. Dessa hittar du på de olika julmarknaderna och ibland på andra håll i staden i november och december.

Vad ska man dricka på julmarknaderna i Budapest?

Vi har skrivit mycket om vad du ska äta på julmarknaderna i Budapest. Men vad ska man dricka? Du hittar normalt massor av lokala drycker på marknader som dessa, och detsamma gäller i Budapest.

Den viktigaste drycken är uppenbarligen det varma vinet, glühwein eller “forralt bor” som lokalbefolkningen kallar det. Detta är varmt vin, ofta kryddat med lite kanel och andra julkryddor. Barn gillar det vanligtvis inte, helt enkelt för att det smakar vin. Vuxna älskar det dock, speciellt om det är kallt ute, eftersom det värmer din själ och din kropp på samma gång.

varmt vin i budapest

Ovan kan man också se att där går det att smaka på varmt vitt vin och varmt rött vin. Det finns med andra ord skillnader mellan de olika stånden, och även om de tillsätter kryddor till dryckerna eller inte. Om du är noga uppmärksam kan du också se Budapest julmarknadskopp som är den mest autentiska koppen att använda för att dricka varmt vin.

Om du vill dricka något annat, så älskar ungrarna sin palinka (fruktsprit), speciellt i kallt väder som du kan förvänta dig i november och december. Det finns massor av olika Palinkas tillgängliga i Ungern. De flesta av dem är gjorda av en specifik frukt (som aprikoser eller plommon), medan vissa är blandade frukter. En vanlig palinka har en alkoholhalt på mellan 40%-45%, men du kan även hitta starkare versioner av denna populära dryck.

Vad ska man köpa på julmarknaderna i Budapest?

Vi har berättat mycket om vad du ska äta och dricka på julmarknaderna i Budapest. Men vad ska du köpa när du besöker de olika stånden? Det finns ett par produkter man kan köpa varje år, och sedan finns det produkter man bara hittar ett år men sedan är det borta nästa år. Det viktigaste att komma ihåg är att marknaderna är tänkta att finnas hantverksprodukter, det vill säga produkter gjorda av människor med sina händer. Det här är inte massproducerade produkter från en fabrik, utan produkter gjorda med kärlek och svett runt om i Ungern.

choklad

Ovan kan du se något som tenderar att återkomma till julmarknaderna varje år i Budapest. Det här är handgjorda godis med alla möjliga fyllningar. Dessa är verkligen exklusiva och priset per styck är cirka 1000 HUF. Men om du vill ha lite läckra och exklusiva godis till jul kan dessa vara ett bra val!

pepparkakor

Julen är en tid för att äta pepparkakor, och det är en tradition också i Ungern. I Ungern är honung den viktigaste ingrediensen. Det är därför de kallar det honungssött-bröd (mézeskalács) om man översätter det ungerska ordet. Du hittar dem fullt inredda och i alla möjliga färger och former. Det finns inget riktigt revolutionerande med dessa kakor, men de kan bli en fin dekoration på en julgran när du reser hem, eller så kanske du bara äter den medan du dricker lite varmt vin.

keramik på julmarknaderna

Ungrarna är kreativa och duktiga med händerna. Som ett resultat kan du hitta massor av keramik av alla slag och i alla former på julmarknaderna. Ovan kan du se olika vackra föremål som du kan använda för att göra ditt hem snyggare, varmare och mer färgstarkt. Dessa är populära bland vuxna och barn, och det kan förbli ett minne från Budapest som lever med dig resten av ditt liv.

hattar

Det finns vissa saker som du slutar köpa i Budapest för att du behöver det där och då. Ett exempel på ett sådant föremål kan vara en varm mössa. Men det är skönt att veta att du kommer att vara den coolaste mannen hemma när du går in på kontoret med en av dessa hattar som kommer att få dig att se ut som en pilot från andra världskriget (eller något liknande). Till vänster kan du också se alla möjliga handskar, något som många kommer att ha nytta av också när temperaturerna går under 0 Celsius i Budapest i december.

lysa upp din dag

Vill du resa hem med en annan souvenir som kommer att påminna dig om Budapest i många år? Köp en handgjord lampa på de olika julmarknaderna i Budapest. Dessa är mycket populära föremål, och de har ofta mycket fina bilder av berömda Budapest attraktioner och platser.

Andra program i Budapest

Vi hjälper dig gärna med att boka flygplatstransfer i Budapest. Utöver det kan vi också hjälpa till med trevliga vinmiddagarbryggeribesök med gott om matguidade turerbokning av flodkryssningar på Donau och mycket mer. Vi har hjälpt turister i Budapest i mer än tio år och vi hjälper gärna dig och din resekompis också!

Share
Tags: ,

Date

Nov 15 2024 - Dec 31 2024

Location

Vorosmarty ter, Budapest
Vorosmarty ter, Budapest
Vorosmarty ter, Budapest

Other Locations

Szent Istvan ter
Szent Istvan ter
Category

4 thoughts on “Julmarknad 2024

 1. Annika says:

  Hej, är det även öppet 24-25 december och hur är det I övrigt med butiker, sevärdheter & restauranger under dessa dagar med öppettider.

  • Budapest Guide says:

   Julmarknaderna stänger runt 12.00 den 24 december. De kommer att ha öppet igen den 25 december och 26 december.

   Detsamma gäller för andra butiker och butiker.

   Väldigt få restauranger har öppet den 24 december. Vissa kommer att öppna den 25 december, medan vissa kommer att vara stängda till 27 december.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *