Margareta ön

Margaret Island är en fredens ö, belägen mellan Buda och Pest. Under sommaren “flyr” invånarna i Budapest alltid till ön för att få lite lugn i ett mycket stressigt liv. Biltrafik är inte tillåten på ön (förutom de som reser till hotellen), och det finns bara en buss som går över ön. Men varför ska du besöka ön när du kommer för att besöka Budapest? Den här artikeln ger dig grundläggande information om Margaret Island, en kort historisk sammanfattning, och viktigast av allt, tio anledningar att besöka ön när du kommer till Budapest!

Öns historia (kort version)

Ön har haft många namn genom historien. Dess nuvarande namn kommer från Saint Margaret, dotter till kung Béla IV. Hon bodde i ett dominikanerkloster där, vars ruiner fortfarande finns på ön. Hur hamnade hon där? När mongolerna invaderade Ungern på 1200-talet var Béla IV tvungen att fly landet. Han var inte säker på sin överlevnad, så han lovade att ge sin dotter till Gud om han överlevde. Gissa vad? Bela överlevde och hans dotter Margaret skickades för att vara nunna på Margaretaön.

Ett annat populärt namn som ön hade tidigare i historien var “kaninernas ö”. Kaninerna njöt av livet på ön och plötsligt var de runt omkring.

Under 1800-talet drabbades Budapest av översvämningar, vilket orsakade stor skada på byggnaderna på ön. För att skydda ön mot framtida översvämningar höjde de ön två meter. En annan viktig upptäckt på 1800-talet gjordes av Vilmos Zsigmondy. Han hittade varmt termiskt vatten på 1200 meters djup. Vattnet hade en temperatur på nästan 45 Celsius när det nådde ytan, vilket skapade grunden för SPA-turismen som är så populär på ön idag.

Fram till början av 1900-talet var det enda sättet att nå ön med båt. Bygget av Margaretabron underlättade, men i början fick man betala en avgift för att komma in på ön från bron.

mini zoo margaret

Tio skäl att besöka Margaretaön när du kommer till Budapest.

1. Den musikaliska fontänen nära Margaretabron.

Många av oss älskar klassisk musik, även om vi inte lyssnar på den varje dag. Det är något lugnt och harmoniskt över det. Så varför lägger du dig inte i gräset på ön Margeret vid den stora fontänen nära huvudentrén från Margaretabron? Under våren och sommaren är detta en fantastisk plats för avkoppling, och barnen brukar också älska det.

När du lyssnar på klassisk musik i högtalarna kan du se hur vattnet i fontänen rör sig i takt med den klassiska musiken. När den klassiska musiken blir starkare och mer intensiv, händer samma sak med vattnet. När den klassiska musiken tystnar rör sig vattnet knappt. Det gör det till en fantastisk upplevelse både för unga och gamla, och både för klassisk musikälskare och för dem som hellre lyssnar på Guns’n Roses, Slipknot, Billie Eilish eller Imagine Dragons.

2. Palatinus strand.

Budapest är känt för sina termalbad, men på sommaren låter det mer lockande att besöka en strand med rutschkanor, en vågbassäng och något som påminner dig mer om en vanlig vattenpark. Palatinus Beach öppnar normalt under vårmånaderna och förblir öppen till den första helgen i september. Under denna period öppnar stranden kl. 9.00 och är öppen till kl. 19.00. Entréavgiften för en vuxen är cirka 10 euro. Om du reser till Margaretaön med buss finns det en busshållplats framför Palatinus.

Ibland finns det en speciell händelse på Palatinus under årets mörka månader som heter Lumina Park. När det är arrangerat kan du se vackra föremål upplysta med färgglada ljus i parkområdet Palatinus.

Karta över Palatinus

Eftersom stranden stänger i september finns det fortfarande en del av Palatinus som är öppen för besökare året runt. Denna del inkluderar en pool med varma källor, vilket innebär att du kan njuta av varmt vatten och avkoppling både inomhus och utomhus, även på vintern.

3. Den japanska trädgården

Kom inte med för höga förväntningar på den japanska trädgården, men du borde besöka den. Trädgården ligger på norra sidan av ön och det är gratis att besöka. Här kan du se en liten sjö med en staty, vackert dekorerade buskar, gräs som har tagits väl om hand och en bro av trä, vilket gör det hela till en av de finaste trädgårdarna i hela Budapest. Om du vill ha inspiration till hur du kan inreda din trädgård hemma, kommer den japanska trädgården på Margaretaön att inspirera dig!

4. Kanske är det en konsert på den stora utomhusscenen?

Från mitten av maj till mitten av september är den stora utomhusscenen för teaterföreställningar och konserter på Margaretaön i bruk. Detta är den perfekta platsen för en idyllisk konsert eller operakväll, som kombinerar den friska kvällsluften med fantastiska talanger som uppträder på scenen. Scenen används ofta för festivaler och operakvällar. Det är normalt inte ett problem, men det kan vara smart att ta med lite myggskydd om du köper biljetter till en föreställning, för säkerhets skull.

5. Det bästa stället att jogga i Budapest!

Närmare 2 000 000 människor bor i Budapest och om man lägger till antalet personer som reser till Budapest för att arbeta blir siffran mycket högre. Det är mycket trafik och om du vill springa ut måste du ofta vara uppmärksam på bilar och trafikljus, något som kan vara både irriterande och farligt. Om du istället kommer till Margaret Island kan du dra fördel av den nästan 5 km långa löparbanan som tar dig runt ön. Inte bara är det perfekt på grund av bristen på trafikljus och bilar, utan för att du kan njuta av utsikten mot staden Budapest i alla möjliga riktningar, och även njuta av den friska vinden som ofta kommer mot dig när du rör dig nära Donau .

Detta är utan tvekan det trevligaste stället att springa/jogga i Budapest. Du kanske vill ta med en extra t-shirt i en väska så att du inte behöver bära en svettig t-shirt när du tar spårvagnen från ön efter löppasset (om du planerar att åka kollektivt efter träningen ).

6. Titta på resterna av klostret St. Margaret.

Klostret har inte varit i bruk på väldigt länge, men det känns ändå speciellt att vandra i de historiska lämningarna efter öns namngivare. Om du blundar kan du försöka föreställa dig hur det måste ha varit att leva innanför murarna för 800 år sedan. Förutom resterna av klostret kan du också se resterna av en kyrka och St. Margaretas grav.

7. Skäm bort dig själv på ett SPA-hotell på ön.

De varma källorna nedanför ön upptäcktes på 1800-talet och det första termalbadet öppnade några år senare. Idag finns det två hotell på ön där du kan skämma bort dig själv med alla möjliga massagebehandlingar, varma källor, lugn, lugn, utsökt mat och alla fördelar med att bo på ön. Du bör dock varnas för att dessa hotell inte är idealiska om ditt huvudmål är att utforska staden Budapest. Det tar ganska lång tid att ta sig från hotellen till gågatan Vaci utca och de andra berömda attraktionerna i Budapest. Om ditt mål är lyx och avkoppling, kryddat med några resor till Budapests centrum och besök på några trevliga restauranger någon annanstans, då kommer dessa hotell att tjäna dig väl!

Booking.com

Ovan kan du se en karta över ön inklusive hotellen och vilka priser du kan förvänta dig om du bestämmer dig för att boka ett rum i ett av dem.

8. Besök den kostnadsfria minizoo.

Det finns en gratis minizoo (vildpark) på Margaret Island. Du kan se det på kartan nedan som Margitszigeti Vadaspark. Det är inte stort, men det kan vara mycket roligt för barn eftersom du kan se påfåglar, hästar, fåglar och andra djur på nära håll. Eftersom det är gratis, har du ingen ursäkt att inte besöka denna minipark när du upptäcker ön.

Ibland har du chansen att rida på en ponny i den här parken, vilket gör det ännu roligare för barnen. Det finns också en chans att mata djuren med zoo-pack. Du måste betala lite för zoo-packet, och även för att rida på ponny, men eftersom resten är gratis är det väl värt det.

kostnadsfri mini-zoo

9. Låna en cykel och utforska ön på egen hand.

Vi har tagit med Margaret Island i vår lista över romantiska aktiviteter i Budapest. Vad är trevligare än att låna en cykel och upptäcka ön i din egen takt? Det finns alla möjliga typer av cyklar att hyra nära den musikaliska fontänen, och du kan välja att hyra dem för några timmar eller en hel dag.

cykling på Margaretaön

Om du inte vill använda någon energi, finns det också ett litet “tåg” på ön under vår- och sommarmånaderna. Här kan du lyssna på en ljudguide som ger dig information om ön och vad du ser, och det är ett perfekt sätt att lära dig om ön och ta reda på vad som finns var.

10. Njut av något gott att äta och dricka.

Det är lätt att tillbringa en hel dag på ön, men det är bara möjligt eftersom det finns restauranger, caféer och toaletter runt om på ön. Det finns en stor ölträdgård med en biograf (Paulaner), du har en vinträdgård som heter Kadarka, och det finns stånd där du kan köpa ett snabbt mellanmål eller någon annan traditionell ungersk snabbmat. Den mest kända restaurangen på ön är Holdudvar.

Hur tar man sig till Margaretaön?

Det enklaste sättet att ta sig till Margaret Island är till fots eller med kollektivtrafik. Om du går till Margaretabron kan du enkelt gå till rampen från vilken du kan gå till själva ön. Glöm inte att titta söderut när du når mitten av bron eftersom utsikten från Margaretabron finns med på UNESCO:s världsarvslista (som du kan se parlamentet, slottet, Matthiaskyrkan, Fiskarbastionen, Kedjan bron, Gellert Hill och andra vackra byggnader).

Om du bestämmer dig för att använda kollektivtrafiken kan du resa med spårvagnslinjerna 4 och 6 till mitten av Margaretabron och gå därifrån. Detta är det populäraste sättet att nå ön.

Skulle du vilja gå så lite som möjligt? Du kan resa med buss nummer 26 från Nyugati Palyaudvar eller Arpad Hid, två populära tunnelbanestationer på Blå linjen. Den här bussen stannar på flera platser på ön, inklusive Alfred Hajos Aquatics Center, Palatinus Beach, utomhusteatern, hotellen och några andra platser.

Share