Valuta i Ungern

Valutan i Ungern är HUF, även känd som den ungerska forinten. Även om Ungern blev medlem i Europeiska unionen 2004 har de fortfarande inte infört euron. Många människor skulle älska att Ungern fick euron, men tyvärr har landets ekonomi gjort det omöjligt. Ungerns nuvarande politik gör inte saker lättare.

Även om euron inte är en officiell betalningsmetod i Ungern, kan du fortfarande betala med euro nästan överallt. Men innan du spenderar din euro är det värt att veta att du är bättre att betala med Forint. Vet du varför?

den ungerska forinten

Den ungerska forinten är inte en mycket stabil valuta (och det är inte euron och dollarn heller). Men vi har sett en stadig nedgång i värdet på forinten jämfört med dollarn och euron de senaste åren. När du läser den här artikeln kanske denna information inte är korrekt längre, men från och med november 2022 är växelkurserna ungefär så här.

 • 1 euro = 410 HUF
 • 1 dollar = 395 HUF

Problemet är att när du betalar med Euro i mataffären eller på restaurangen så kommer de att räkna med väldigt dåliga växelkurser. Istället för att beräkna med en realistisk växelkurs, säger de att 1 euro är lika med 370 forint. Som ett resultat kommer du att sluta betala mycket mer än du borde, åtminstone om du skulle ha betalat i HUF.

Det här är ett exempel på varför du inte ska betala med Euro i Budapest.
Det här är ett exempel på varför du inte ska betala med Euro i Budapest.

Det är därför du bör betala med HUF när du betalar på en restaurang, en mataffär eller någon annanstans i Budapest. Om du betalar med kort, välj alltid att betala i HUF och inte med din lokala valuta (ofta ger betalterminalen dig en chans att bestämma detta själv). Ovan kan du också se ett exempel på en fruktansvärd växelkurs om du betalar med Euro. Priset är 3000 HUF vilket motsvarar mindre än 7,5 Euro. Men om du bestämmer dig för att betala i euro blir priset 12 euro. Det här är ett extremt exempel, men det beskriver väl varför du ska vara försiktig med eurobetalningar i Budapest.

Instruktioner för att växla pengar

Låt oss säga att du har tagit med dig många euro eller dollar till Budapest. Men efter att ha läst denna information har du bestämt dig för att du vill ändra din valuta till den ungerska valutan. Vad ska du göra?

De platser där du kan växla dina pengar är alltid uppdaterade på de senaste värdena på forinten, så de kommer alltid att veta hur mycket det är värt. De tjänar sina pengar genom att du betalar mer för en forint än vad den ursprungligen är värd. Men någon låter dig betala mycket mer, andra bara lite mer. Så hur kan jag veta att jag får ett bra pris? I tider av stora förändringar (när forinten är mycket instabil) blir skillnaderna större än normalt. Så i lugna tider kan du förvänta dig en skillnad mellan 5 och 10 när du köper eller säljer HUF för euro.

Vad betyder detta i verkliga livet? Om du använder ett växlingskontor kan du känna dig trygg med att det är ett bra ställe att byta om de inte tar någon provision och du ser en skillnad på mindre än 6-7 HUF mellan köp- och säljpris.

 • Köp Euro: 400 HUF
 • Sälj Euro: 410 HUF
 • det här är inte det bästa…
 • Köp Euro: 402 HUF
 • Sälj Euro: 406 HUF
 • det här är ett bra ställe att växla pengar…

Det är också värt att veta att du kan ta ut HUF i alla bankomater runt Budapest. Du får då en rimlig växelkurs, men du kommer med största sannolikhet att betala avgifter till din lokala bank. Det är värt att kolla upp vad de faktiska avgifterna är för att ta ut pengar utomlands innan du gör detta.

valutaväxling Budapest

Ovan kan du se en bild på ett växlingskontor mitt på shoppinggatan Vaci Utca. Skillnaden mellan köp- och försäljningspriset för euron är 28 forint vilket är en alarmerande växelkurs. Om du inte har extremt bråttom bör du leta efter en bättre växelkurs än den här.

Det är helt normalt på ungerska att ge tips på restauranger, men det är också normalt att ge tips till guider, frisörer och taxichaufförer. Det är inte normalt att pruta när du handlar, förutom i Stora saluhallen och på utomhusmarknader.

Några exempel på aktuella priser i Ungern.

Undrar du vad saker kostar i Budapest? Här kan du hitta några prisexempel.

 • Big Mac-meny i McDonald’s = 1700 HUF
 • 1/2 liter öl på en pub = 600-800 HUF
 • En Caffe Latté i Starbucks = 1200 HUF
 • En biljett för kollektivtrafik = 350 HUF
 • En Snickers bar = 200 HUF
 • En pizza på en vanlig restaurang = 3000 HUF.

Vill du lägga dina pengar på något annat? Kolla in de olika vinprovningsmöjligheterna, eller få mer information från en privat guide under en av våra guidade turer.

Om du har några frågor angående valutan i Ungern, om att växla pengar, om växelkurser, eller vad som helst för din resa till Budapest, besök vår sida med vanliga frågor och fråga där.

Share