Bergbanan

Bergbanan förbinder Clark Adam Square med slottsområdet. Den öppnade 1870 men förstördes tyvärr under andra världskriget. In öppnade igen 1986 och är nu tillgänglig för turister alla dagar i veckan. Det är stängt vissa dagar på grund av renoveringsarbete, och det är normalt stängt den 24 december.

Längden på bergbanan är 95 meter och höjden är 51 meter. Om du lägger ihop dessa siffror kommer du snabbt att förstå att det här inte är en lång resa. Med andra ord kan bergbanan i Budapest inte jämföras med mycket längre turer i andra europeiska huvudstäder. Men även om det är en kort tur är det väldigt trevligt!

Med tanke på åkturens avstånd säger vissa att den är extremt dyr. Detta håller vi delvis med om, men du ska komma ihåg att när du köper en biljett kan du använda den för att resa både uppåt och nedåt.

Bergbana information

Avgift: 3000 Ft (över 14 år)
Adress: Clark Adam Tér
Tunnelbanestation: Batthyány Tér (röd tunnelbana) – 15 min. gå
Öppettider: 8:00 – 22:00 (dagligen)

Du kan enkelt ta dig till bergbanan om du går över Kedjebron, den mest kända bron i Budapest. Torget ligger på Buda-sidan av bron, och du kommer lätt att upptäcka bergbanan när du går över bron.

Linbanan knyter an på Clark Adams torget, på ena sidan kedjebron, tillsammans med slottsområdet. Den öppnades 1870, men olyckligtvis förstördes under andra världskriget. 1986 öppnades den på nytt efter renovering och nu är den tillgänglig för turister varje dag. Den är 95 meter lång och den stiger 51 meter i höjd, det betyder att det inte är en lång resa, men säkert är att det är vackert!

Bilder: Bergbanan

Share