Statsopera

Fram till 1873 fanns inte Budapest, bara Buda och Pest. Men det var 1873 som städerna enades och Budapest blev en stad. Detta fick turismen att växa, och massor av hotell, kaféer och restauranger byggdes. Men, det räckte inte. Budapest behövde en magnifik operabyggnad, och utifrån ritningarna av Miklos Ybl stod den ungerska statsoperan färdig 1884. Många kända personer har varit i operabyggnaden, inklusive Giacomo Puccini. Det sägs ha en av de bästa akustiken i Europa, och interiören är fantastisk.

Insidan av den ungerska statsoperan är som att kliva in i en magisk värld av musik och skönhet. Föreställ dig ett storslaget och elegant utrymme med högt i tak och gnistrande ljuskronor. Väggarna är prydda med intrikata dekorationer och plyschröda sammetsstolar fyller salen, arrangerade på ett sätt så att alla kan se och njuta av föreställningarna.

Scenen är mittpunkten, och den är stor och imponerande. Det är där begåvade sångare, dansare och musiker väcker berättelser till liv genom sina framträdanden. Orkestergropen, som ligger precis framför scenen, är där musikerna spelar den vackra musiken som fyller hela operahuset.

När du tittar dig omkring kommer du att lägga märke till detaljerna i arkitekturen, från de majestätiska balkongerna till de utsmyckade sniderierna. Den övergripande atmosfären är en av sofistikerad och historia, eftersom den ungerska statsoperan har varit ett hem för otroliga föreställningar i många år.

Om du inte vill köpa dyra biljetter till en föreställning i statsoperan är det fortfarande möjligt att besöka den ungerska statsoperan på en av de dagliga guidade turerna. Dessa startar normalt 14.00, 15.00 och 16.00.

Ungerska statsoperan

Öppettider: Dagliga guidade turer kl 15:00 och 16:00
Avgifter: 5000 ft (vuxen)
Adress: 1065 Budapest, Hajós utca 13-15
Tunnelbanestation: Opera, gul tunnelbana

Biljetter: Du kan köpa biljetter till de guidade turerna och själva föreställningarna i den ungerska statsoperan på https://www.jegy.hu/venue/magyar-allami-operahaz?lang=en

Hur mycket kostar en biljett för en föreställning i Ungerska statsoperan i Budapest?

Priset på din biljett beror mycket på var du hittar tillgängliga biljetter och kvaliteten på din plats i operan. De billigaste tillgängliga biljetterna börjar på 2000 HUF (5 euro), men om du köper en sådan biljett kommer du att sitta i en vinkel vilket innebär att du inte ens ser scenen.

Om du vill ha en ganska bra biljett till en balett eller en opera i Operahuset i Budapest bör du förbereda dig på att spendera cirka 10 000 HUF (30 euro) -20 000 HUF (60 euro) per biljett. De dyraste tillgängliga biljetterna kan kosta så mycket som 90 000 HUF (225 euro).

Bilder på den ungerska statsoperan

Share