Shopping

Budapest är en stad där det finns enorma shoppingmöjligheter och ett antal köpcentrum. I den här artikeln ger vi dig information om de viktigaste shoppingställena i Budapest.

Det finns många ställen där du kan handla väskor, halsdukar, paprika, modekläder och liknande i Budapest. Vissa turister älskar att handla i samma butiker som hemma när de kommer till Budapest. För dem är butiker som Pull&Bear, Zara, H&M och liknande alltid hits. Du kan hitta dessa nästan överallt. Om du däremot vill handla fler ungerska produkter så finns det bättre ställen för detta.

Var och vad ska jag handla i Budapest?

Det beror helt på vad du letar efter. De allra flesta som kommer till Budapest kommer ändå att gå upp och ner för gågatan Vaci utca många gånger. Här hittar du allt från souvenirer till de vanliga butikerna som finns runt om i världen i storstäderna. Vill du åka hem med typiska ungerska saker i resväskan ska du däremot leta efter ställen där du kan köpa ungersk paprikakrydda (god att använda i hemgjord tacokrydda, i hemgjord gulaschsoppa och mycket annat ), Tokaj-vin (sött och gott) , foie gras, bordsdukar, väskor, halsdukar, hantverk, keramik och liknande produkter tillverkade i Ungern.

De viktigaste shoppingställena i Budapest.

Vaci utca och saluhallen

Alla turister går upp och ner för Vaci utca många gånger. Detta är Budapests berömda gågata och den sträcker sig mellan Vörösmarty tér (torget på den välkända julmarknaden) och Fövam tér, torget där du också hittar den stora saluhallen. Gågatan delas i två av den vita bron (Elisabetbroa). Den del av gatan mellan Vita bron och Vörösmarty tér lämpar sig bäst för traditionell shopping i välkända butikskedjor, samt en god bit mat. Den andra delen av gatan mellan vita bron och Fövám tér är mer för souvenirshopping och turistrestauranger. I slutet av gatan ligger välkända Markedshallen och den är helt fantastisk.

Här hittar du en traditionell marknad dit ungrare fortfarande går för att köpa kycklingvingar, komagar, kycklingbröst, paprika, korv, salami, äpplen, päron, körsbär, potatis, foie gras och liknande. När du kommer in är du på den våning som ungrare främst använder. Går du upp en våning hittar du fler turistbutiker med dukar, schackbräden, väskor, samt en restaurang med massor av god ungersk mat. I källaren finns en stor livsmedelsbutik. Oavsett om du är intresserad eller inte, är den stora saluhallen definitivt ett måste i Budapest!

Stora saluhallen i Budapest

Viktiga köpcentrum i Budapest

Arena Plaza

Den nyaste och största shopping centert i Budapest. Det öppnades i november 2007, och även om det var stökigt i starten, så har det blivit mycket populärt bland ungdomar i Budapest. I varuhuset finns en stor Tesco stormarknad och många mode märken som Peek & Cloppenburg, Terranova, Zara, H&M, Springfield, Mexx, Marks & Spencer, Mango, Lacoste, Retro och många fler. Alla de stora snabbmats resturangerna finns representerade. Det enda stora minuset är där varuhuset är plaserat. Om du åker med till Keleti Pályaudvar med Metro så är det 5 minuters promenad där ifrån.
Adress: 1087 Budapest, Kerepesi út 9
Metro stop: Keleti Pályaudvar (Röd Metro linje)

Westend Citycenter

Det är den mest populäraste och det sägs att det är den största i hela central Europa. Det finns många affärer, en stor biograf (några filmer visas med engelsk tal), bra mat möjligheter, och de flesta affärer finns här.
Adress: 1062 Budapest, Váci Út 1-3
Metro stop: Nyugati Pályaudvar (Blå Metro linje)

Mammut

Detta varuhus ligger på Buda sidan och har två byggnader. Affärerna är lite dyrare här, men många gillar att handla här, detta är inte favoriten bland Ungrarna.
Address: 1024 Budapest, Lövõház Street 2-6
Metro stop: Moszkva Tér (röd metro)

Arkad

Detta är varuhuset som tjejer gillar som älskar att shoppa kläder. Med alla de nyaste mode butikerna, detta är stället de drömer om när de har tråkigt i skolan. För de som inte gillar att shoppa kläder så mycket, så kan detta varuhuset bli lite tråkigt. Detta är stället som många ifrån Budapest skulle välja framför West End Citycenter.
Address: 1024 Budapest, Lövõház Street 2-6
Metro stop: Örs Vezér Tere (röd metro linje)

Spännande shopping i Budapest

Annan shopping i Budapest

Utöver gågatan, Saluhallen och alla köpcentrum finns det flera andra ställen som kan vara spännande för shopping i Budapest. Här kan du läsa om några av dem.

Asia Center

Vill du handla produkter som är något billigare än någon annanstans? Budapest har ett så kallat Asia Center där du hittar dussintals butiker med produkter från Kina och området. Det finns inte mycket piratprodukter längre att tillgå, men det kan ändå vara en festlig plats att besöka. Du hittar webbplatsens webbplats på https://www.asiacenter.hu/. Du kan enkelt resa hit med buss nummer 7 från Ferenciek tere (som ligger väldigt centralt i Budapest).

Andrássy Ut

På denna gata som går från Deak Ferenc Ter till Helteplassen, i den första delen mellan Deak Ferenc Ter och Oktogon, kan du hitta ett stort antal exklusiva butiker som Louis Vuitton, Apple, Nespresso, Glamour, Herend (porslin) etc. Det här är ställen där människorna i Budapest inte handlar, men har pengar och lust, det är tillåtet! Det kan vara bra att veta att restauranger och caféer i området inte är speciellt dyra, men bara butikerna precis längs Andrassyvägen kan anses vara väldigt exklusiva.

Fashion Street

Denna nya gata kan hittas mellan Deak Ferenc Ter och Vörösmarty Ter (gågata). Det finns stora skyltar tvärs över gatan, så normalt ska det vara lätt att hitta. Här hittar du butiker som Tommy Hilfiger, Puma, Hugo Boss, Mexx, Longbar, Benetton och ett par andra mycket välkända varumärken. Här brukar prisnivån också ligga långt över vad den ungerska plånboken kan betala, men är du turist så är du turist.

Bilder: Shopping Budapest

Share