Parlamentet

Det ungerska parlamentet byggdes mellan 1885 och 1902. Detta var ett resultat av en lag född 1880 där de beslutade att bygga ett eget parlament för Ungern i Budapest och alla förslag skulle läggas fram före den 1 januari 1883. Det diskuterades vilken av förslagen var att vinna, men det som avgjordes utan problem var platsen. Det måste naturligtvis ligga på ett område med mycket utrymme, alltså en bit utanför Budapests innerstad på den tiden. Så Kossuth Tér var en naturlig plats för bygget.

Den vinnande arkitekten var Imre Steindl, en mycket viktig ungersk arkitekt som levde under denna period. Arkitekten dog tyvärr bara några veckor innan parlamentsbyggnaden stod färdig. Även om byggnaden ännu inte var färdig använde de den för att fira det ungerska millenniet 1896. Byggnaden är symmetrisk, så om du skulle skära den i två delar på mitten skulle båda sidor fortfarande se likadana ut. Intressant nog, under de 17 år som bygget varade i genomsnitt 1000 personer arbetade på byggnaden hela tiden.

parlamentet

Besöksinformation för det ungerska parlamentet

Skulle du vilja se det ungerska parlamentet med dina egna ögon på insidan? Nedan kan du läsa mer om besökarnas timmar, hur mycket det kostar att besöka det ungerska parlamentet och mycket mer.

Hur mycket kostar det att besöka parlamentsbyggnaden i Budapest?

Priserna uppdaterades senast i januari 2024.

  • Vuxna från Ungern eller EU: 6000 HUF
  • Vuxna för utanför EU: 12 000 HUF
  • Studenter från Ungern eller EU: 3000 HUF
  • Studenter utanför EU: 6000 HUF

Barn under 6 år kommer in gratis medan studentbiljetten är giltig för studenter mellan 6 och 24 år.
Det finns också rabatterade familjebiljetter tillgängliga för familjer som besöker det ungerska parlamentet.

Vilka är parlamentets öppettider?

Parlamentet öppnar kl. 8.00 och är öppet till kl. 18.00 (förutom november och december där byggnaden är öppen till kl. 16.00).

Var kan jag köpa biljetter om jag vill besöka det ungerska parlamentet?

Du kan köpa biljetter när du besöker parlamentsbyggnaden, men det är bättre att boka din biljett innan du anländer till parlamentet. Du kan boka din biljett online på https://jegymester.hu/event-host/900/parlament. När du besöker webbplatsen kanske du ser den ungerska versionen av webbplatsen först. Om det är så, titta längst upp på sidan där du kommer att se två små bokstäver “HU”. Klicka på detta och ändra till “SV” så ser du den engelska versionen av webbplatsen istället.

Inuti det ungerska parlamentet

Inne i parlamentet kan du se massor av speciella rum, trappor, målningar och naturligtvis den ungerska kronan med kronjuvelerna bredvid själva kronan. Tidigare låg kronan i Nationalmuseet vid Astoria, men den 1 januari år 2000 fördes den från Nationalmuseet till riksdagen. Kronan är inte den krona de en gång använde för att kröna kung Stefan som den första kungen av Ungern, denna har ett ursprung några hundra år senare. Ändå har det stort värde för det ungerska folket och det var en stor glädje när det återvände till Ungern på 1970-talet efter att ha tillbringat ganska många år i USA.

Det ungerska parlamentet är vackrast från Budasidan (sett från Batthyány Tér) eller från Fiskarbastionen. Om du vill ha det ännu bättre, njut av utsikten från en Donaukryssning på natten!

Det ungerska parlamentet
Det ungerska parlamentet

När tänder de lamporna på parlamentsbyggnaden?

Skulle du vilja se parlamentet på natten, precis som du gör på bilden ovan? När tänder de lamporna? Det finns ingen bestämd tid för detta, men i allmänhet är det strax efter solnedgången. Som ett resultat tänds lamporna senare på sommaren och tidigare på vintern.


Har du några ytterligare frågor om det ungerska parlamentet? Använd kommentarsfältet nedan och ställ din fråga!

Share