Äta utomhus i Budapest – Vart ska man åka en varm kväll?

äta ute i budapest

Det är varmt ute, solen skiner och du utforskar staden Budapest i shorts och t-shirt. Nu skulle man vilja ha något att äta, men att sitta inne känns som ett hyckleri med det vackra vädret. Vart kan du åka i Budapest för att njuta av en god kopp kaffe, en utsökt middag, eller bara en snabb bit medan du njuter av en fantastisk utsikt eller en lugn gata? Det finns många alternativ och du kommer förmodligen att lyckas med ditt uppdrag även utan denna artikel. Vi försöker dock fortfarande komma med några bra allmänna tips, samt några namn på specifika restauranger och caféer som låter dig sitta ute medan du äter och dricker.

Budapests väder ger glädje för friluftsentusiaster och de varma kvällarna kommer så tidigt som i mars och april (vanligtvis). Har du tur kan du sitta ute och äta till slutet av november, givetvis med en del undantag på vägen. Detta härliga klimat skapar förutsättningar för en längre uteserveringssäsong, och bjuder in både lokalbefolkningen och turister att sitta utomhus medan de njuter av utsökta måltider. Visst kan man ha otur och uppleva ruskigt väder med regn och blåst året runt, men har man tur kan man sitta ute och äta fantastisk mat från mars till november.

Men vart ska man gå? Vi kommer att ge några specifika förslag, men också ge dig några allmänna förslag och idéer.

Allmänna tips för att äta ute i Budapest.

Det är inte svårt att hitta ställen där man kan äta och dricka utomhus i Budapest. Det börjar bli väldigt normalt att restauranger och kaféer har bord utomhus, så du hittar det här i stort sett var du än går. Det finns vissa områden där det finns ett stort utbud av restauranger och konditorier med uteservering och här ger vi dig några bra allmänna tips!

Váci utca – gågatan i Budapest.

Det finns många restauranger på Budapests största shoppinggata med stolar och bord utanför. Ju närmare Vörösmartytorget du kommer, desto bättre blir de, och du hittar ännu mer på själva torget. Det finns flera italienska och ungerska restauranger i detta område, och du kan bli förvånad över att upptäcka att dessa restauranger inte är mycket dyrare än restauranger på andra håll i Budapest.

Liszt Ferenc tér – torget uppkallat efter den mest kända ungerska kompositören.

Detta är ett fantastiskt torg för den som vill äta utomhus. Torget är fullt av restauranger, barer och kaféer. Ärligt talat är detta förmodligen det bästa området att äta i en lugn miljö i Budapest, eftersom det är ett torg utan biltrafik och den enda störningen är de hundratals andra människor som också har kommit till torget för att njuta av en god måltid utomhus.

Restaurangerna på torget har alla möjliga profiler och kvaliteten är mycket bra. Restaurangerna du hittar på detta torg ska med andra ord passa för en kväll med vänner, eller med kollegor och framtida affärspartners.

Ráday utca – en populär gata bland lokalbefolkningen och turister.

Ráday utca utgår från Kalvin tér och är populärt att äta och dricka. Den har restauranger på rad och du hittar restauranger som nämns av Michelinguiden, snabbmat, bra ställen för pizza, bagerier och allt du kan tänkas leta efter på denna gata.

Vissa människor klagar på att det är biltrafik på gatan, vilket innebär att du kan bli störd av trafiken som passerar (det är en enkelriktad väg). Om du inte har något emot att några bilar kör förbi, så är detta ett perfekt ställe att äta en trevlig middag medan du njuter av en underbar vår/sommar/höstkväll i Budapest.

Bonus: Ät middag vid Donau – en måltid med ett spektakulärt panorama.

Man bör inte glömma Donau, floden som gör Budapest så speciell och vacker. Det finns många restauranger längs Donau, och två av de bästa matställena är området nära Szabadság híd (när du går mot Petöfi híd). Detta område är oupptäckt av de flesta turister, men det erbjuder en spektakulär utsikt medan du njuter av förstklassiga bitar.

Det mer typiska området folk besöker längs Donau är bredvid Donauprinsessan, statyn som ligger vid Vigadó-torget. Här hittar du flera restauranger, och denna plats ligger bara 150 meter från Vörösmartytorget, det populära torget i slutet av Budapests gågata. Den mest kända restaurangen här är Corso, en plats känd för utsökt ungersk mat ackompanjerad av ungersk zigenarmusik. Det går även bra att äta på en båttur på Donau, men då ställs de flesta bord inomhus. Du har dock möjlighet att gå ut och njuta av utsikten när du har ätit klart.

Ge mig mer konkret information! Var kan jag äta utomhus i Budapest?

Vi har redan gett dig mycket användbar information, men letar du efter specifika namn och förslag? Varsågod.

Corsó – Apáczai Csere János u. 12-14

corso

Vi nämnde detta tidigare i artikeln, men det är ett bra alternativ om du vill ha en mycket traditionell ungersk måltid med en fantastisk utsikt över Donau. Restaurangens profil är uteservering, vilket innebär att denna restaurang är tillgänglig med uteservering året runt (nästan). Det kan vara lite turistigt, och om du gillar tanken på att lyssna på zigenarmusik hela kvällen bör du försöka sitta så långt bort från musikerna som möjligt. De kommer med största sannolikhet att besöka ditt bord en gång i alla fall för att höra om du har några låtar som du vill att de ska spela, men om du inte gör det, säg bara ett artigt nej och sedan går de vidare.

Aszú & Rézkakas – Sas utca

Dessa restauranger ligger mitt emot varandra i populära Sas utca. Den här gatan har restauranger med Michelin-stjärnor, och även om Aszú och Rézkaks inte har Michelin-stjärnor är de fortfarande perfekta för underbara middagar medan de njuter av den friska luften i Budapest. Aszús uteområde är större och bättre än Rézkakas, så om du vill försäkra dig om att få ett bra bord ute är Aszú ett bättre alternativ.

Båda restaurangerna har en mycket traditionell ungersk profil med de bästa rätterna från Ungern, traditionell ungersk musik och välsmakande ungerskt vin. Det är ingen slump att restaurangen Aszú har fått sitt namn från det mest kända av alla viner som produceras i Ungern.

Du kan läsa mer om Rézkakas och Aszú genom att klicka på länkarna. Du kan även boka bord på båda restaurangerna på följande sida.

Gerbaud – Vörösmarty tér

Det mest kända konditoriet i Budapest ligger på Vörösmarty tér, och det heter Gerbeaud. Stället har funnits sedan 1858 och folk älskar det för sina läckra kakor och goda kaffe. Inuti har Gerbeaud behållit den traditionella konditoriatmosfären, och platsen är särskilt känd för kakor som Dobos-kakan och Gerbeaud-kakan.

Gerbeaud har ett stort utomhusområde där du kan äta och dricka, vilket gör det till en perfekt plats att koppla av och njuta av något gott efter en lång dag med shopping eller bara som en plats för en kaffepaus mitt på dagen innan du utforskar Budapest igen.

Prime Steakhouse – Sas utca.

Kanske du inte känner för att äta en ungersk wienerschnitzel, eller en italiensk pizza? Å andra sidan, får tanken på en saftig 300 grams biff det att vattnas i munnen? Det finns många steakhouses i Budapest, men många av dem har inte uteservering. Prime Steakhouse i Sas utca är främst en inomhusrestaurang, men de har 4-6 bord utanför där grupper kan sitta ner och äta. Självklart är det väldigt viktigt att boka bord om man vill säkerställa att man får sitta och äta ute under en hektisk kväll, men man kan också ha tur om man bara går förbi.

Det är möjligt att äta läckra biffar utomhus på Prime Steakhouse i Budapest.
Det är möjligt att äta läckra biffar utomhus på Prime Steakhouse i Budapest.

Prime Steakhouse är inte bara ett av få steakhouses i Budapest med uteservering… det är ett mycket bra ställe för biffar. Restaurangen har också ett coolt sätt att presentera sina desserter. Vad menar jag med det? De har modeller av alla efterrätter som finns i restaurangen vilket gör att du får se en modell av desserterna och utifrån det kan du lista ut vilken du vill beställa. Är inte det coolt?


Vi har nu försett dig med grundläggande information om uteservering i Budapest och förslag på områden där du kan hitta många bra restauranger. Om du har läst igenom hela artikeln vet du också att det finns gott om restauranger över hela stan där du kan äta ute, så du behöver inte oroa dig.

Om du har fler frågor, eller kanske förslag och input som du vill dela med dig av, använd gärna kommentarsektionen nedan. Vi ser fram emot att höra av dig!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *