De bästa evenemangen i Budapest 2023

Budapest är en fantastisk stad, och den är värd att besöka året runt. Det fyller ditt hjärta med glädje att gå barfota i gräset på Margaret Island en varm sommardag, precis som det känns fantastiskt att ta ett bad i den varma källan i termalbadet Szechenyi en kall vinterdag. Skulle du vilja kombinera sådana upplevelser med ett fantastiskt evenemang i Budapest? Vilka är höjdpunkterna i Budapest 2023? Här kan du läsa om några av de viktigaste kommande evenemangen, konserterna, festivalerna och marknaderna i Budapest under 2023.

Det är en lite kall januaridag när vi skriver den här artikeln. Julmarknaderna stängde för några dagar sedan, men folk letar redan efter information om julmarknaderna 2023. Vilka andra evenemang bör du se fram emot i Budapest 2023 förutom julmarknaderna? Datumen för de största festivalerna och evenemangen släpps, men det finns också en del osäkerheter. Låt oss ta en närmare titt på vad vi tror kommer att bli höjdpunkterna i Budapest i år.

Evenemang, konserter, festivaler och utställningar är inte listade i kronologisk ordning.

Toppevenemang och festivaler i Budapest 2023

Vilka är de hetaste evenemangen och festivalerna som arrangeras i Budapest? 2023 är året då Ungern kommer att arrangera det största evenemanget som någonsin arrangerats i landet. Det är ingen musikfestival, utan friidrotts-VM.

Friidrotts-VM

En helt ny stadion med namnet National Athletics Center har byggts för detta evenemang. Cirka 35 000 människor kommer att samlas på denna stadion varje dag mellan 19 augusti och 27 augusti i sommar. De bästa atleterna kommer att tävla och även om Usain Bolt har gått i pension har vi mycket att se fram emot. Nästan allt händer på stadion, men loppet och maratonloppen hålls på gatorna i Budapest. Det här är en fantastisk chans att se några av de bästa löparna i världen när de tävlar om en guldmedalj.

VM i friidrott
19-27 augusti
Mer information

Sziget-festivalen

Detta är den största musikfestivalen i Ungern och lockar nästan en halv miljon människor årligen. Billie Eilish, David Guetta, Florence + The Machine och många andra kommer för detta evenemang, och det borde du också. Om du någonsin har varit på detta evenemang vet du varför folk älskar det så mycket och återvänder till Budapest för att uppleva det år efter år. Kanske är 2023 året då du får uppleva Sziget-festivalen för första gången?

Sziget Festival
10-15 augusti
Mer information

sziget budapest

Budapest vinfestival

Ungern är välkänt för sitt vin. Finns det något bättre sätt att njuta av en varm sommardag än med ett glas bubbelvatten blandat med rosévin? Eller skulle du istället smaka på något sött vitt vin från Tokaj? Den årliga vinfestivalen i Budapest lockar vinmakare från hela Ungern, och besökare kan smaka på tusentals viner som produceras i Ungern. Evenemanget arrangeras omgivet av slottet, vilket ger en fantastisk natur och panorama samtidigt som du njuter av resultatet av Chardonnay, Merlot, Pinot Noir och andra druvor.

Budapest vinfestival
7-10 september
Mer information

budapest vinfestival

Formel 1

Ungerns Grand Prix är en höjdpunkt, och det lockar fartälskare varje år. Ungerns Grand Prix arrangeras på Hungaroring, en bana som ligger cirka 30 km från hjärtat av Budapest. Har du aldrig sett ett Formel 1-lopp live? Det här är din chans. Du kan enkelt flyga till Budapest med lågprisbolag som RyanAir och WizzAir. Det är lätt att hitta ett billigt hotellrum (om du bokar tidigt), och biljetterna är billigare än på många andra platser. I slutändan kommer det fortfarande att bli dyrt, men det kommer att vara ett minne att minnas för livet.

Lewis Hamilton har vunnit Ungerns Grand Prix åtta gånger. Michael Schumacher, piloten med näst flest segrar i Ungern, har vunnit loppet fyra gånger. Trots att Lewis Hamilton har vunnit åtta gånger har han inte vunnit sedan 2020. Sedan dess har Esteban Ocon (2021) och Max Verstappen (2022) vunnit. Vem vinner 2023? Kom till Budapest och ta reda på det!

Ungerns Grand Prix
21-23 juli
Mer information

formel 1 budapest 2023

Julmarknader

Det är omöjligt att lista höjdpunkterna i Budapest utan att nämna julmarknaderna. De är helt fantastiska och lockar tiotusentals turister. Julmarknaderna ligger i centrala Budapest, och det är ett perfekt ställe att dricka traditionella ungerska drycker, äta mat som ungrare älskar och att köpa alla möjliga sorters souvenirer och julklappar som du inte visste att du behövde innan du såg dem .

Datumen för julmarknaderna i Budapest 2023 är ännu inte släppta. Datumen för julmarknaderna vid Vörösmarty-torget publiceras vanligtvis i september, medan datumen för julmarknaden vid Stefanskyrkan publiceras i slutet av oktober. Vi får fortfarande gissa och utifrån datumen under tidigare år räknar vi med att julmarknaderna öppnar den 17 november. Om vi har fel kommer de garanterat att öppna den 24 november (såvida inte något som COVID skulle slå till igen).

Julmarknader 2023
Datum: Ännu ej meddelat
Mer information (här hittar du datumen allt eftersom de publiceras)

julmarknad budapest 2023

De bästa konserterna i Budapest 2023

Det blir flera fantastiska konserter i Budapest i år. Glöm inte alla artister som kommer till Sziget-festivalen (som Billie Eilish och David Guetta), men det kommer också att finnas flera fristående evenemang och konserter värda att kolla in.

Rammstein

Rammstein kommer att åka på en omfattande turné 2023, och Budapest är ett av stoppen. Det var först tänkt att det bara skulle bli en konsert, men på grund av biljettefterfrågan kommer två konserter att arrangeras i Budapest 2023. Detta kan vara ett perfekt evenemang om du gillar hårdrock och hög musik. Det arrangeras på Puskas Arena, nationalarenan för fotbollsmatcher och andra jätteevenemang.

Rammstein Budapest
11-12 juli
Mer information

rammstein budapest 2023

Depeche Mode

Depeche Mode har varit i Budapest flera gånger. När de kommer i sommar kommer de återigen uppträda på Puskas Arena. De har varit på samma stadion tidigare, men då hette det Nepstadion (Folkets Stadium). Konserten är en del av deras Memento Mori-turné där de kommer att besöka Krakow, Oslo, Helsingfors och många andra städer.

Depeche Mode Budapest
28 juli
Mer information

Robbie Williams

Vill du fira våren med Robbie Williams och fler än 12 000 människor i Budapest i mars? Den populära sångaren från England kommer att turnera Europa igen 2023, och Budapest är ett av stoppen. Denna turné firar hans 25 år som sångare, vilket innebär att han kommer att sjunga sina mest populära hits. Ett perfekt evenemang om du vill gå längs memory lane med Robbie Williams.

Robbie Williams Budapest
14 mars
Mer information

Måneskin, Eros Ramazotti, Michael Buble och många andra.

Det kommer att komma många andra artister till Budapest för att uppträda 2023 förutom Robbie Williams, Rammstein och Depeche Mode. Vi skulle kunna skriva en mycket lång artikel om vi skulle nämna dem alla. Titta runt på vår sida om vad som händer i Budapest för att läsa om andra konserter och evenemang i Budapest.

konserter budapest 2023

Oavsett när du kommer till Budapest…

Ovannämnda evenemang beror på att du är i Budapest vid rätt tidpunkt. Vad ska du göra om du inte kan vara i Budapest under dessa evenemang? Många andra saker händer som vi inte har nämnt i den här artikeln, så ta en titt på vår kalender innan du gråter.

Oavsett när du kommer, finns det några evenemang, aktiviteter och program du bör kolla in i Budapest. Här har du några rekommendationer.

Besök ett termalbad!

En av de viktigaste sakerna att göra i Budapest är att gå till ett termalbad. Den mest populära och folkets favorit är termalbadet Szechenyi i stadsparken. Det här är en fantastisk plats året runt, speciellt när det är kallt ute. Det finns mer än tio pooler att välja mellan, och det mesta av vattentemperaturen är mellan 30 och 38 Celsius. Den varmaste utomhus fattiga är 38 Celsius. Låter inte det trevligt?

termalbad budapest

Njut av en flodkryssning.

Staden Budapest delas i två av Donau. Staden är byggd runt Donau, vilket innebär att många av de vackraste byggnaderna ligger vid Donau. Finns det något bättre sätt att upptäcka och se dem än under en flodkryssning på Donau? Det finns massor av flodkryssningar tillgängliga under hela året. Vissa kryssningar kommer med mat och dryck, medan andra är guidade turer där du lyssnar på information om Budapest och vad du ser när du reser upp och ner för floden.

Staden är vacker 24/7, men om du vill ha en minnesvärd upplevelse, res på en flodkryssning efter solnedgången när byggnaderna är upplysta. Det är sann magi. Du kan läsa mer om olika flodkryssningar i Budapest här.

donau cruise budapest

Smaka på den lokala maten och dryckerna.

Ungern är världskänt för sin gastronomi. Vi har nämnt vinproduktionen tidigare, och oavsett när du kommer bör du dricka några glas ungerskt vin. Historien slutar inte där. Ungern producerar också fantastiska Palinka, den ungerska fruktspriten. Det kan vara för starkt för vissa (40 % alkohol eller mer). Om den är för stark för dig, smaka på den ungerska Unicum istället.

Du bör inte dricka all den alkoholen av sig själv. Varför kombinerar du det inte med en traditionell ungersk gulaschsoppa? Ett annat bra alternativ är att dricka ungerskt rött vin i kombination med en traditionell gryta gjord på fläsk, kyckling eller nötkött.

Är du rädd för att smaka på nya saker? Ät den traditionella ungerska schnitzeln med pommes frites istället (en storfavorit bland barn).

Du kan läsa mer om alla möjliga restauranger i Budapest här.

Smaka på den lokala maten och dryckerna.

Vi hoppas att du har funnit innehållet i den här artikeln användbart och intressant. Om du har ytterligare kommentarer, frågor, förslag eller tankar, använd kommentarsfältet nedan.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *