Home Events - Budapest Guide Sport Friidrotts-VM i Budapest 2023

Friidrotts-VM i Budapest 2023

Friidrotts-VM 2023 kommer att bli det största evenemanget som någonsin arrangerats i Ungern. Evenemanget startar den 19 augusti och avslutas den 27 augusti. Kommer du till Budapest för evenemanget? Vill du veta mer om evenemanget, programmet, platsen, biljetterna eller vad du ska se när du är i Budapest? Den här artikeln kommer (förhoppningsvis) att ge dig alla svar du behöver!

Evenemanget startar den 19 augusti med en 20 km Race Walk för herrar där en guldmedalj delas ut omedelbart. Det blir även en final på 10 000 meter löpning för damer på öppningsdagens kväll. Denna tävlings vinnare under OS i Tokyo kom i mål på mindre än 30 minuter. Kommer vi att få se samma fantastiska vinnartid i Budapest?

Friidrotts-VM i Budapest 2023

Program för friidrotts-VM i Budapest 2023.

Vi har redan nämnt några evenemang på mästerskapets öppningsdag. Det kommer att finnas fantastiska evenemang varje dag under evenemanget, och du kanske inte tycker att alla tävlingar är lika intressanta som de andra. Maraton- och Race Walk-sträckorna äger rum på Budapests gator, vilket gör det till en underbar chans för åskådare att njuta av evenemangen och heja fram sina favoriter utan att betala för biljetter till stadion.

Du kan ladda ner ett fullständigt program för evenemanget här.

Det finns många höjdpunkter att komma ihåg, men här har du några av de mest intressanta händelserna.

 • 20 augusti, 18.25: 10 000 M (män)
 • 20 augusti, 19.30: 100 M (män)
 • 21 augusti, 21.40: 110 M häck (herrar)
 • 21 augusti, 21.50: 100 M (kvinnor)
 • 23 augusti, 21.15: 1500 M (män)
 • 23 augusti, 21.30: 400 M (kvinnor)
 • 26 augusti, 7.00: Marathon (kvinnor)
 • 26 augusti, 21.40: 4×100 M stafett (herrar)
 • 26 augusti, 21.50: 4×100 M stafett (damer)
 • 27 augusti, 7.00: Marathon (herrar)
 • 27 augusti, 20.05: Höjdhopp (kvinnor)
 • 27 augusti, 20.20: Spjutkast (män)
 • 27 augusti, 21.37: 4×400 M stafett (herrar)
 • 27 augusti, 21.47: 4×400 M stafett (damer)
program för friidrotts-VM

Ovan kan du se programmet för de tre sista dagarna av evenemanget.


Biljetter till friidrotts-VM i Budapest 2023.

Kommer du till Budapest för att njuta av evenemanget på stadion? Vill du köpa biljetter? Det är möjligt att köpa biljetter till endast ett morgon- eller kvällspass, men du kan även köpa biljetter till finalhelgen, öppningsdagarna eller hela VM.

Priserna varierar beroende på var du kommer att sitta på stadion. På bilden nedan kan du se en prisöversikt för evenemanget.

Biljetter till friidrotts-VM i Budapest 2023.

Några prisexempel:

 • Hela evenemanget med kategori fyra sittplatser (med sämst utsikt): 69 700 HUF.
 • Hela evenemanget med sittplatser i kategori ett (med den bästa utsikten): 164 100 HUF.
 • En biljett till ett kvällspass med plats i kategori ett på en vardag: 18 900 HUF.
 • En biljett till ett kvällspass med plats i kategori ett under helgen: 22 900 HUF.

Vill du lära dig mer om den ungerska valutan och ta reda på hur mycket dessa priser är i din lokala valuta? Ta en titt på vår sida om den ungerska forinten.

Var kan jag köpa biljetter till evenemanget?

Du kan köpa de officiella biljetterna till evenemanget på https://tickets.wabudapest23.com/.


Om stadion: National Athletics Center

Det helt nya nationella friidrottscentret är huvudplatsen för friidrotts-VM i Budapest. Arenan har skapats för detta evenemang, och den ligger bredvid Rákoczi-bron (den sydligaste bron i Budapest). Efter mästerskapen kommer lokalen att användas av ungerska idrottare och för framtida tävlingar. Under världsmästerskapen kommer lokalen att fungera med kapacitet för 35 000 åskådare.

Booking.com

Hur tar man sig till stadion?

Det finns inte många sätt att ta sig till lokalen just nu, men det utlovas att ytterligare kollektivtrafikalternativ kommer att läggas till under evenemanget. För närvarande är dessa de bästa alternativen:

Spårvagnslinje 2: Res till ändstationen (Közvagohid) och gå därifrån.
Detta kallas ofta för panoramaspårvagnslinjen i Budapest, och det är en sightseeingtur i sig att resa från den ena ändstationen till den andra. Spårvagnen går längs Donau. Längs vägen kan du se populära attraktioner i Budapest som slottet, parlamentet, Fiskarbastionen, Gellert-kullen och många andra vackra byggnader. Denna idealiska lösning tar dig från centrala lägen i Budapest längs Donau till platsen.

Spårvagnslinje 24: Res med spårvagnslinje 24 till Közvágóhid.
Denna spårvagnslinje startar från Keleti järnvägsstation, vilket gör den idealisk för dem som anländer till Budapest med tåg eller som bor nära den östra järnvägsstationen.

Stadståg 7 (HÉV): Res med pendeltåget från Boraros tér (vid Petöfi-bron) till Nationalteatern (Nemzeti Szinhaz).
Detta är en kort resa (endast ett stopp), men det kommer åtminstone att ta dig närmare platsen. Det är mycket bättre att använda spårvagn nummer två (beskrivits tidigare), men det går att göra om man verkligen vill använda pendeltåget.

national athletics centre

Vanliga frågor om friidrotts-VM, Budapest och mer.

Här kommer vi att svara på några av de vanligaste frågorna som ställs av personer som kommer till Budapest för detta evenemang. Om du har ytterligare frågor, skriv dem i kommentarsfältet nedan.

Behöver jag oroa mig för brott i Budapest?

Det är lätt att bli orolig när du kommer till en ny stad och ett nytt land. Du bör vara försiktig och alltid se upp för dina värdesaker, oavsett var du går. Budapest är dock en mycket säker stad. Om du använder sunt förnuft och ser upp för din plånbok, pass, nycklar och mer kommer du att ha få problem.

Var kan jag parkera min bil i Budapest?

Kommer du till Budapest med bil? Letar du efter någonstans att parkera din bil? Det finns många alternativ och du kan läsa mer om parkeringsmöjligheter i Budapest i följande artikel. De flesta hotell erbjuder parkeringsmöjligheter till sina gäster, och detsamma gäller för lägenheter, så det är förmodligen det första stället du bör söka hjälp innan du lämnar din bil någon annanstans i Budapest.

Hur kan jag resa från Budapests flygplats till mitt boende?

Det finns flera förbindelser mellan Budapests flygplats och staden. Här kan du läsa om några av dem.

Kollektivtrafik:

 • Du kan åka kollektivt med buss 200E till Köbany Kispest och sedan med tunnelbana därifrån.
 • Ett annat alternativ är flygbussen (100E) som förbinder flygplatsen med Deak square i centrala Budapest.

Taxi och privat transfer:

 • Det finns officiella taxibilar på flygplatsen tillgängliga hela tiden. Dessa är i allmänhet säkra och de fungerar med något fasta priser.
 • Du kan ordna en privat transfer i förväg och ha en chaufför som väntar på dig i ankomsthallen. Du kan läsa mer om privat flygplatstransfer i Budapest här.

Kan jag betala i euro i Budapest?

Ungerska forinten är den officiella valutan för betalningar i Ungern. Många butiker, taxibilar och restauranger tar emot betalningar i euro, men de fungerar ofta med usla växelkurser. Som ett resultat av detta betalar du mer om du betalar med euro kontant än du skulle göra om du använde den ungerska forinten eller betalade med kort.

Vad ska jag äta i Budapest?

Planerar du att äta lokal mat i Budapest? Vad ska man äta? Vilka restauranger ska du besöka? Det är avgörande att du smakar den lokala gulaschsoppan i Budapest. Det här är den mest kända måltiden i Ungern, och om du lämnar Ungern utan att smaka på gulaschsoppan är det nästan som att du aldrig riktigt har besökt Ungern.

Den ungerska gåslevern är välkänd, men de flesta barn äter en traditionell wienerschnitzel från fläsk eller kyckling.

Budapest har fantastiska konfektyrer, och den mest kända är konfektyren Gerbeaud. Här kan du smaka fantastiska kakor av alla slag. Glöm inte att äta lite ungersk strudel och den fantastiska skorstenstårtan om du har chansen!

Var ska man äta?

 • Gerbeaud: Detta är en fantastisk plats för ungerska kakor och en kopp kaffe.
 • Pampas Steakhouse: Skulle du vilja äta en riktig biff i Budapest? Detta är ett av våra favoritsteakhouses i stan.
 • Gundel: Platsen nummer ett för allt ungerskt i en exklusiv miljö. Detta är en av de mest kända restaurangerna i Ungern.
 • Aszu: En fantastisk restaurang för fina middagar i centrala Budapest. Lyssna på traditionell zigenarmusik medan du äter.
 • Sir Lancelot: En av de mest minnesvärda restaurangerna i Budapest. Ät din middag i en medeltida miljö och titta på svärdslagsmål och magdans medan du äter från gigantiska tallrikar.
 • Borkonyha: Vill du ha middag på en restaurang med Michelinstjärnor? Boka ditt bord väldigt tidigt!
 • Rezkakas: Kunde du inte äta i Borkonyha? Det är lättare att få ett bord hos sin granne, Rezkakas. En utmärkt plats för en utsökt ungersk måltid tillsammans.
gulasj

När kan jag springa ett maraton i Budapest?

Skulle du vilja springa ett maraton i Budapest själv? Det finns ett årligt maraton i oktober varje år och ett halvmaraton varje september. Du kan läsa mer om dessa och andra sportevenemang i Budapest här.

Finns det en plats för att parkera kameler utanför stadion?

Jag antar att du missar friidrotts-VM i Budapest med fotbolls-VM i Qatar (2022).

Vilka temperaturer kan jag förvänta mig i Budapest i augusti?

Det kan vara ganska varmt i Budapest under sommaren. Staden har ofta flera veckor med temperaturer runt 35 Celsius mitt på dagen, och under sådana perioder kan temperaturen ligga kvar på 25 Celsius på natten. Dessa är ytterligheterna, och de äger ofta rum i slutet av juni och i juli, vilket betyder att det sannolikt blir lite kallare i augusti.

Det bästa är att kolla väderprognosen i förväg och förbereda dig utifrån vad du ser. Vi gissar att det blir temperaturer runt 30-35 grader under dagtid. Det kan svalna lite under kvällspassen, men inte mycket.

klima budapest

Var ska jag bo i Budapest? Rekommenderade hotell för evenemangen.

Budapest har hotell av alla klasser och kvaliteter. Här kommer vi att rekommendera några hotell baserat på deras lägen, pris och kvalitet. Förhoppningsvis kommer du att finna några av rekommendationerna till hjälp. Glöm inte att boka ditt hotell tidigt, eftersom hotellrummen fylls snabbt när evenemanget närmar sig.

Hotell nära lokalen

Skulle du vilja bo så nära arenan som möjligt? Här har du några förslag som ligger relativt nära stadion. Det finns inte många hotell i området eftersom det inte har funnits ett behov av hotell här tidigare. Det är därför det inte finns några hotell vid stadion. Här har du några av de närmaste alternativen.

Baserat på informationen nedan kommer du att bo på ett hotell långt från lokalen, oavsett vad. Som ett resultat är det bättre att välja ett hotell som passar dig bra. Om du planerar att använda kollektivtrafik är ett hotell nära spårvagnslinje nummer två på Pest-sidan idealiskt, eftersom det enkelt tar dig till stadion och du behöver inte gå mycket.

Hotell nära spårvagnslinje 2 (som enkelt tar dig till stadion).

Spårvagnslinjen är fantastisk eftersom den ligger längs Donau. Som ett resultat är dessa hotell idealiska inte bara för att ta sig till och från National Athletics Center utan också för att utforska Budapests skönheter. Vi har inkluderat hotell med olika prisklasser, så du kommer säkert att hitta något som passar dig bra.

 • Hotel Promenade (3 stjärnor): Beläget mitt på shoppinggatan Váci utca. Avstånd till spårvagn: 400 meter.
 • Mercure City Centre (4 stjärnor): Bredvid Hotel Promenade, utmärkt läge. Avstånd till spårvagn: 400 meter.
 • Aria Hotel (5 stjärnor): Det lyxigaste hotellet i Budapest med massor av extrafunktioner. Avstånd till spårvagn: 500 meter.
 • InterContinental (5 stjärnor): Lyx vid Donau och bredvid spårvagnshållplatsen. Avstånd till spårvagn: 50 meter.
 • NH Budapest (4 stjärnor): Utanför stadens centrum, vid ändstationen på spårvagnslinje två (vilket kan göra det lite billigare). Avstånd till spårvagn: 400 meter.
Share
Tags:

Date

Aug 19 - 27 2023
Expired!

Time

All Day
Category

2 thoughts on “Friidrotts-VM i Budapest 2023

  • Budapest Guide says:

   Du kan köpa mat och dryck på stadion under evenemanget på flera ställen. Det finns också en gräns för vad man får ta med sig till arenan (0,5liter drikke), vilket innebär att hela konceptet går ut på att man köper det man behöver att äta och dricka på själva arenan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *