Home Events - Budapest Guide Festivaler Kürtöskalács festival (Chimneycake)

Kürtöskalács festival (Chimneycake)

När man kommer till Budapest är det helt klart att man vill smaka så mycket som möjligt av det som är gott. Kanske vill du äta läcker gulaschsoppa, och så lite ungersk foie gras och så en hel massa ungerskt vin? Det här är helt perfekt, men något av det allra bästa man kan äta i Ungern är den så kallade pipkakan, mer känd som Kürtöskalács på ungerska och Chimneycake på engelska.

Kanske har du aldrig hört talas om det förut, men sannolikheten är stor att du har sett det och luktat på det, och kanske till och med ätit det, utan att visa att det faktiskt är något typiskt ungerskt du äter.

Pipekaken är ett jäst bakverk med rötter i Transsylvanien (dagens Rumänien), och det är en söt jästdeg som kavlas ut som en tunn pannkaka och sedan viras runt ett träföremål innan den doppas i socker och grillas. I denna process karamelliseras sockret och till slut har du en läcker och söt pipkaka. Innan den serveras doppas den antingen i vanilj, kakao, nötter, kanel eller kokos och ibland fylls den även med nutella, grädde och liknande.

Pipekaken har blivit så populär att du nu kan träffa den på julmarknader, påskmarknader, vårmarknader, sommarfestivaler och alla möjliga festivaler runt om i Europa, året runt. Själva kakan kommer dock fortfarande från Ungern och området som idag tillhör Rumänien.

Kürtöskalács festival 2023

Datum: 13-15 oktober
Plats: Dyreparken

Det finns en separat festival för denna populära tårta i Budapest varje år (och ibland flera gånger om året). I år kommer det att hållas i ett separat område som tillhör djurparken i Budapest. Detta gör det till ett perfekt evenemang för familjer som vill kombinera ett djurparksbesök med den läckra doften och naturligtvis smaka på pipkakan.

Låter inte detta som ett fantastiskt program i Budapest? Vill du äta pipkaka, men du vill inte lägga en massa pengar på att köpa en entrébiljett till festivalen och djurparken? Det finns många ställen i Budapest där du kan äta pipkaka när som helst, så om det låter bättre, satsa på det istället. Det viktigaste är att man inte går hem utan att ha ätit pipkaka en eller två gånger.

Share

Date

Oct 13 - 15 2023
Expired!

Time

All Day

Location

Budapest Zoo
Budapest Zoo
Category

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *