Var är det bästa stället att bo som turist i Budapest? Vilket är det bästa distriktet? Pest eller Buda?

hoteller i budapest

Budapest är en fantastisk stad och den har mycket att erbjuda turister. Staden har 22 stadsdelar och omfattar mer än 500 km2. Som ett resultat är det inte alltid lätt att ta reda på var du ska bo och vilket hotell/lägenhet som är perfekt för dig när du besöker den ungerska huvudstaden. Den här artikeln kommer att ge dig användbara råd om några av de mest populära Budapest-distrikten och kommer även med konkreta förslag baserat på dina behov och storleken på din plånbok.

Vi har träffat många turister som bokat ett billigt hotell i Budapest, bara för att upptäcka att det låg mer än 10 km utanför Budapests centrum. Om du inte har något emot att spendera mycket tid på att resa med kollektivtrafik, eller om du hyr en bil, är det okej. Men vi vet att det inte är en idealisk situation för de flesta resenärer. Var ska du boka ditt hotell i Budapest? Låt oss titta närmare på de bästa områdena.

De bästa områdena att bo i som turist i Budapest.

Om du kommer till Budapest för att upptäcka staden är de flesta överens om att de första, femte, sjätte och sjunde distrikten är de bästa. Det första distriktet ligger på Buda-sidan (nära slottet), medan det femte, sjätte och sjunde distriktet ligger på Pest. Turister, i allmänhet, tillbringar större delen av sin tid på Pest, medan Buda är någonstans de går en eller två gånger när de besöker slottsområdet och även Gellert Hill. Baserat på detta rekommenderar vi normalt turister att boka ett hotell på Pest-sidan eftersom det sparar tid när de handlar, sightseeing eller äter på en restaurang.

beste hoteller i budapest

Distrikt V (Belváros-Lipótváros):

Detta är stadens centrum och den mest populära stadsdelen för turister. Det är hem för många av Budapests berömda landmärken, som parlamentet, Stefanskyrkan och shoppinggatan Váci utca. Detta område är myllrande av restauranger, kaféer och butiker, och det är också värd för traditionella de berömda julmarknaderna och vårmarknaderna. Om du vill bo så nära händelserna som möjligt är det värt att boka ett hotell eller en lägenhet i denna stadsdel. Detta område är populärt bland turister, men det är tyst på natten (vilket betyder att det inte är här lokalbefolkningen går på fester).

Vill du boka ett hotell eller en lägenhet i Budapests femte distrikt? Här har du några förslag.

  • Hotel Aria: Det dyraste och lyxigaste hotellet i Budapest för tillfället. Det är mycket centralt, nära Budapest Eye, St. Stephen’s Basilica och andra berömda attraktioner.
  • Hotel Zenit: Mycket nära Donau och bara 150 meter från shoppinggatan Váci utca. Idealisk lösning för dig som vill ha ett billigt och lysande fyrstjärnigt hotell i Budapest.
  • City Hotel Pilvax: Är ditt mål att bo nära shoppinggatan, museer och attraktioner, men utan att betala för mycket? Detta trestjärniga hotell kan vara det du har letat efter.

Alla dessa hotell ligger nära tunnelbanestationer, busshållplatser och spårvagnshållplatser. Det gör dem idealiska för att resa någon annanstans i Budapest med kollektivtrafik eller med taxi närhelst det behövs.

Distrikt VII (Erzsébetváros):

Det sägs att Picasso gillade att sova på dagen och vara uppe på natten för att måla. Känner du dig som Picasso? Skulle du hellre sova till middag och vara uppe till tidigt på morgonen? Om du är en festvarelse är det sjunde distriktet i Budapest något för dig. Vi bör nämna att distriktet är perfekt för “normala” människor också, men det är extremt väl lämpat för dem som planerar att stanna uppe och dricka, dansa och chatta efter midnatt.

I det sjunde distriktet hittar du den berömda synagogan i Budapest. Detta område var tidigare ett judiskt getto. Idag är det en levande stadsdel som aldrig går och lägger sig. Här kan turister besöka några av de bästa pubarna i världen, inklusive Szimpla Kert (den mest kända ruinbaren i Budapest) och tiotals andra. De flesta restauranger stänger vid midnatt, men det finns barer och klubbar som håller öppet till tidigt på morgonen.

Om du vill bo här kan vi rekommendera några av följande hotell/lägenheter:

  • Continental Budapest: Ett fyrstjärnigt hotell med elegans och lyx. Det är ett lugnt hotell, men mycket nära sevärdheter, barer, pubar och restauranger.
  • Stories Boutique Hotel: Det ligger i Király utca, en gata med massor av restauranger och butiker. Det ligger också nära ruinpuberna och barerna.
  • Maverick City Lodge: Det här är granne till Szimpla Garden, den legendariska ruinpuben i Budapest. Gatan är full av andra restauranger, barer och pubar, vilket gör det till det bästa stället att bo på om du planerar att njuta av livet till max när du besöker Budapest.

Dessa hotell ligger också nära spårvagnshållplatser, tunnelbanestationer och busshållplatser. Du kan med andra ord enkelt resa runt i Budapest om du bestämmer dig för att boka ett rum på något av de nämnda hotellen. Även om det är ett annat distrikt kan du enkelt gå från något av dessa hotell till shoppinggatan (Váci utca) på mindre än 15 minuter från något av dessa hotell.

Distrikt VI (Terézváros):

Den sjätte stadsdelen ligger intill både den tidigare nämnda stadsdelen, den femte och den sjunde. Precis som det sjunde distriktet är det ett ganska stort distrikt, vilket innebär att delar av det ligger väldigt nära centrum, medan du kan hamna långt bort från stadskärnan om du bokar i fel område i distriktet.

Även om det sjunde distriktet är distriktet nummer ett för nattliv, hittar du flera häftiga ruinbarer och pubar även i det sjätte distriktet. Detta är också ett område med exklusiv shopping längs Andrassy Avenue, den ungerska statsoperan, tjusiga restauranger och coola temarestauranger som Sir Lancelot (medeltida), The Magic (Harry Potter) och Pirate Empire. Om du besöker en av dessa restauranger kommer du att njuta av mer än bara maten på bordet.

Om du vill bo i det sjätte distriktet kan vi rekommendera följande hotell.

  • Bliss Wellness: Ett ganska billigt hotell med fyra stjärnor i Budapest. Här finns en inomhuspool och andra hälsotjänster.
  • Revay Hotel: Är du bara i behov av ett ställe att bo på? Detta är ett billigt trestjärnigt hotell med ett fantastiskt läge i det sjätte distriktet i Budapest.

Hotellen som nämns ovan ligger centralt i det sjätte distriktet. De är bra alternativ, och du kan nå stadens centrum inom 15-20 minuters promenad från båda.

Distrikt I (Castle District):

Har du inget emot att gå över en bro för att nå Budapests centrum? Skulle du vilja bo på ett hotell med utsikt mot Donau och det ungerska parlamentet? Låter det trevligt att bo i ett kvarter lugnt på natten, men myllrande av turister på dagarna?

Det första distriktet i Budapest är slottsdistriktet. Här kan du hitta Budaslottet, Matthiaskyrkan, Fiskarbastionen och många andra vackra byggnader och historiska platser. Innanför murarna som omger området hittar du också många restauranger, souvenirbutiker och en livsmedelsbutik. Det här området är fullt av turister mitt på dagen, men på kvällarna blir det konstigt tyst.

Det mest kända hotellet i den här artikeln är Hilton Hotel som är närmaste granne till Matthiaskyrkan och Fiskarbastionen. Detta har ett fantastiskt läge med utsikt mot Donau som kommer att ge dig dubbel glädje medan du äter den fantastiska frukosten som hotellet erbjuder. Det finns andra hotell innanför slottets murar också, men de är bara tysta och har inte samma utsikt som Hilton-hotellet.

Vill du bo i slottsområdet? Det här är några förslag till dig!

  • Hilton Buda: Om du först bor i slottsdistriktet, gör det på ett femstjärnigt sätt. Bo på det legendariska Hilton-hotellet och njut av utsikten mot parlamentet medan du äter din frukost.
  • Hotel Castle Garden: Detta hotell ligger precis utanför murarna som omger slottet. Det ligger nära både slottet och närmaste tunnelbanestation, vilket gör det idealiskt för dem som vill bo i ett lugnt område på Budasidan, men ändå nära slottet och kollektivtrafiken.

Det är viktigt att komma ihåg att människor tillbringar det mesta av sin tid på Pest-sidan. Det är lätt att nå stadskärnan på Pest-sidan med slottsbussen. Om du bestämmer dig för att gå till fots bör du beräkna att spendera 20-30 minuter, beroende på din hastighet och exakt var du bestämmer dig för att bo. Att promenera från Hilton Buda till Váci utca i normal hastighet med fin utsikt är fullt möjligt på tjugo minuter.

budapest utsikt

Vad är priset för ett hotellrum i Budapest?

Ungern har sett en kraftig prishöjning för alla tjänster sedan 2022. Som ett resultat bör du beräkna att spendera minst 100 Euro per natt för ett dubbelrum, oavsett vilken tid på året du anländer. Du kan givetvis hitta billigare rum, men det kräver att du kompromissar antingen med läget eller kvaliteten. Om du bokar ett rum på något av de hotell eller lägenheter som rekommenderas ovan måste du beräkna minst 100 Euro per natt. Vissa av dem är naturligtvis mycket dyrare.

Hotel Aria som vi nämnde som det bästa hotellet i femte distriktet tar ofta mer än 400-500 Euro per natt. Hilton Buda som är ett annat exklusivt femstjärnigt hotell kostar ofta cirka 250 Euro per natt för ett dubbelrum.

Det är värt att kika runt och hittar du andra hotell i stadsdelen du är intresserad av med bättre priser, välj ett av dem istället.

Målet med denna artikel har varit att introducera dig till de olika distrikten i Budapest där vi anser att det är idealiskt att bo som turist. Baserat på detta kommer du att få en lättare jobbförståelse var du vill bo och därmed hitta ett hotell som passar din plånbok och dina planer.

Ska jag bo på hotell eller lägenhet?

Detta är en viktig fråga och båda alternativen har för- och nackdelar. Om du reser som familj gör en lägenhet det ofta lättare att bo tillsammans till en billigare kostnad. Det är också jättebra att få chansen att laga mat i lägenheten och förvara mat i kylen. Det finns många lägenheter runt om i Budapest och de ger dig ofta mer valuta för pengarna, speciellt om du reser med 3 personer tillsammans eller fler.

Ett hotell är ett lysande alternativ om du behöver en plats att sova, men inte planerar att spendera mycket tid i själva hotellrummet. Här kan du äta din frukost och du behöver inte oroa dig för någonting. Många hotell har tilläggstjänster som pooler, bastur, taxiservice, 24-timmarsreception och egna restauranger, vilket gör det mindre bekymmersamt än om du måste fixa allt själv.

Vi hoppas att informationen i den här artikeln har hjälpt dig och gett dig insikter och idéer om var du ska bo under din resa till Budapest. Om du har ytterligare kommentarer, frågor eller input, använd kommentarsfältet nedan.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *