Öppettider under påsk i Budapest.

öppetider i påsk i budapest

Kommer du till Budapest i påsk? Undrar du om butiker, museer, termalbad och restauranger är öppna eller inte? Hur är det med flodkryssningarna? Vad ska du förvänta dig om du kommer till Budapest på påsk? Kommer du att möta stängda dörrar, eller blir livet som vanligt?

Först och främst är livsmedelsbutiker, restauranger, termalbad och museer normalt öppna på söndagar. Men påsken är annorlunda. Här kan du läsa om de olika viktiga påskdagarna och hur de påverkar öppettiderna i Budapest.

Öppettider under påsk i Budapest.

Öppettider på palmsöndagen i Budapest.

Den första dagen som många är nyfikna på är palmsöndagen, dagen då Jesus kom till Jerusalem på ryggen av en åsna. Detta är en helt vanlig söndag, vilket innebär att livsmedelsbutiker, museer, termalbad, restauranger och andra institutioner har sina normala öppettider. Som ett resultat är nästan allt öppet och tillgängligt denna dag.

Öppettider på skärtorsdagen i Budapest.

Torsdag är det sista nattvardens dag med Jesus och hans lärjungar. Ungern ägnar inte mycket uppmärksamhet åt denna dag, vilket innebär att livet fortsätter som vanligt, vilket ger dig chansen att handla i H&M, äta tårta i Gerbaud och njuta av de varma källorna i Gellert-badet.

Öppettider på långfredagen i Budapest.

Långfredagen har varit en nationell helgdag i Budapest sedan några år tillbaka. Som ett resultat av detta är alla livsmedelsbutiker stängda, och det gör även modebutiker. Som tur är för turister är restauranger och museer öppna denna dag, och detsamma gäller termalbaden och båtarna som färdas upp och ner för floden. Biografer är också öppna om du vill se en film. Dagen efter, lördag, är verksamheten tillbaka som vanligt, vilket innebär att du återigen kan gå till livsmedelsbutiker och modebutiker.

Öppettider på påskdagen i Budapest.

Påskdagen är väldigt identisk med långfredagen. Matbutiker och modebutiker är med andra ord stängda. Dessutom fungerar de flesta restauranger, termalbad, flodkryssningar, biografer och liknande aktiviteter med full kraft på grund av det stora antalet turister som kommer till Budapest för att fira påsk.

Öppettider på annandag påsk i Budapest.

Annandag påsk är identisk med långfredagen och påskdagen. Du kanske hittar några 24/7 minilivsmedelsbutiker som är öppna här och där, men alla de stora märkena (Aldi, Lidl, Spar, CBA, Tesco, Auchan) är stängda. Det här är ingen dag för shopping i Zara eller Pull&Bear heller, men är du sugen på att shoppa bör du kolla in påskmarknaden som normalt är öppen vid Vörösmartytorget varje dag under hela påsken.

Hur är normala öppettider i Budapest?

  • En vanlig dag öppnar en livsmedelsbutik 6.00 eller 7.00 och håller öppet till 20.00 eller 21.00. Vissa stänger tidigare på lördagar och ännu tidigare på söndagar.
  • En vanlig dag öppnar en klädbutik klockan 10.00 och håller öppet till klockan 20.00. Många modebutiker stänger tidigare på söndagar.
  • Termalbaden öppnar 6.00 eller 7.00 och håller öppet till någonstans mellan 18.00 och 22.00.
  • Museer öppnar ofta klockan 10.00 och håller öppet till någon gång mellan klockan 18.00 och 20.00. Vissa museer är stängda på måndagar.

Andra program i Budapest

Vill du njuta av andra program i Budapest? Ta en titt på vår Budapest-kalender för att ta reda på vad som händer i Budapest när du besöker staden.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *