Ungern öppnar för ungrare – Vad sägs om resten av världen?

Ungern ligger långt före de flesta andra EU-länder när det gäller att vaccinera befolkningen. Detta beror på att de hittills har använt fem olika vacciner, inte bara AstraZeneca, Pfizer och Moderna, utan också det kinesiska vaccinet Sinopharm och det ryska vaccinet Sputnik. Premiärminister Viktor Orban har sagt att när nationen når 4 000 000 vaccinerade kommer biografer, restauranger, teater och liknande aktiviteter åter att göras tillgängliga för vanliga ungrare. Ungern förväntas nå fyra miljoner vaccinerade under de kommande 3-4 dagarna (före den 2 maj).

Med andra ord, Ungern håller på att öppna sig för ungrare. Men när öppnar Ungern så att turister kan besöka och njuta av en riktig gulaschsoppa, en flodkryssning på Donau eller kanske en vinprovning med läckra viner från Tokaj?

Det är svårt att förutsäga detta, men det verkar som om det blir relativt enkelt för turister som har vaccinintyg att kunna besöka landet. Vaccinintyg är också viktiga för ungrare som vill gå på fotbollsmatcher, restauranger, teater och liknande, eftersom det är mycket möjligt att de kräver att du vaccineras för att kunna gå till sådana evenemang. Under fotbolls-EM i sommar är det till exempel ett krav att alla åskådare på Puskas Ferenc Stadium måste vaccineras. Och ja, det kommer att finnas minst tre matcher i Ungern under sommarens fotbolls-EM, vilket i sin tur leder till en tillströmning av turister från andra nationer som kommer att heja på Portugal, Frankrike och Tyskland som kommer att spela gruppmatcher i Budapest ( mot Ungern).

Vaccineras om du vill undvika problem!

För de som reser med flyg är inträde till andra nationer inte så lätt just nu. Negativa tester krävs ofta i förväg, liksom några dagar efter ankomsten till ett land innan de får ströva fritt runt i landet. Vi vet ännu inte 100% säkert hur sommaren kommer att se ut i Budapest och Ungern, men om du vill undvika problem och onödiga tester vid gränsen är det viktigt att vaccineras, liksom att ha ett vaccinintyg med dig på resan.

Vi som arbetar med turister hoppas uppriktigt att saker snart kommer att återgå till det normala. Men det viktigaste är att vi tar hand om oss själva och varandra.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *