Sex misstag du inte bör göra i Budapest!

Budapest är en fantastisk stad, och det är inte en slump att du hittade den här artikeln. Du söker information och inspiration för att du vill besöka Budapest i framtiden. Ungerns förtrollande huvudstad väntar, men det finns några saker du bör tänka igenom innan du anländer. Den här artikeln ger dig tips om sex misstag du bör undvika att göra i Budapest!

Det finns olika sätt att definiera ett misstag. Alla misstag du gör i Budapest är inte dåliga, och om du ser på ett fel ur rätt perspektiv kan det göra dig mer välmående och komma hem med ännu fler minnen. Läs vidare så förstår du snart vad vi menar!

Sex misstag att undvika i Budapest.

Är du redo? Nu kör vi!

Var inte för stolt för att be om hjälp och råd.

Det finns saker som lokalbefolkningen vet som du inte vet. Vad som är uppenbart för dem kan vara oklart för dig. Det är en fröjd att upptäcka en stad på egen hand, och många tycker att det är charmigt att spendera timmar på att försöka hitta en plats bara för att upptäcka att de kunde ha nått den på 5-10 minuter om de frågat receptionisten på hotellet eller någon annan lokal.

Många turister älskar att resa med kollektivtrafik från flygplatsen. Det är mycket lättare att resa med taxi, men det känns mer autentiskt att resa som lokalbefolkningen gör. Som ett resultat vill bara vissa människor ha de enklaste lösningarna och de snabbaste vägarna mellan A och B.

Men ibland kan stoltheten vara för stor, och du lägger alldeles för mycket energi och tid på något som skulle ha varit mycket enklare med några tips och råd från en lokal. Kanske planerar du att använda en buss för att nå en attraktion som du kunde ha nått mycket lättare med en spårvagn eller tunnelbana. Eller tänk om du spenderar hela dagen på att försöka nå ett köpcentrum där du kan hitta en Zara-butik, bara för att inse att en ligger några hundra meter från ditt hotell?

Vad menar vi? Det är ofta klokt att fråga lokalbefolkningen om råd och hjälp. Det är roligt att upptäcka en stad på egen hand och göra misstag i processen. Du ser ofta mycket mer på grund av dina misstag, vilket är en av de charmigaste upplevelserna under en semester i Budapest. Men var ödmjuk nog att inse när nog är nog, och det är dags att be någon om hjälp!

Växla inte pengar på shoppinggatan eller på flygplatsen!

Den lokala valutan i Budapest är HUF, ungerska forint. När Ungern gick med i Europeiska unionen 2004 förväntades euron införas inom några år. Vi hade fel! Vi är långt in i 2020-talet, och euron finns ingenstans, åtminstone inte som officiell valuta.

Det är möjligt att betala med Euro i de flesta butiker, men du betalar ofta mer än vad du skulle göra med den ungerska forinten. De växelkurser som butikerna använder är dåliga, vilket gör att du som turist betalar ett högre pris för samma produkt om du bestämmer dig för att betala i euro.

Följaktligen är det klokt att betala med HUF när det är möjligt. Hur kan du få lite HUF i din plånbok? Det enklaste är att använda en bankomat eller ett växlingskontor. Men om du bestämmer dig för att använda ett växlingskontor, använd inte dem på flygplatsen, inte heller de på shoppinggatan Váci utca. Växelkurserna där är ogynnsamma, vilket gör att du betalar mycket mer än någon annanstans. Ett bra råd är att jämföra priserna på 2-3 växlingskontor och välja det med de bästa priserna utifrån vad du ser. Annars är det ofta enkelt och snabbt att använda en bankomat, och du får en bra växelkurs.

Vi bör nämna att den ungerska forinten är ganska stark i skrivande stund. Priset på 1 Euro är cirka 370 Forint. Alla restauranger och kaféer har inte gjort om sina menyer för att spegla dessa förändringar. Som ett resultat kommer du att hitta några platser i Budapest där de skrev banderoller och menyer under en svag forintperiod där 1 euro motsvarade 430 forint. Detta är intressant eftersom de skapade en banderoll som sa att priset för en skorstenstårta är 800 HUF eller 2 Euro. Då skulle du ha betalat mer för produkten om du betalade i euro. Banderollen säger fortfarande detsamma, men idag är 2 euro bara 740 HUF. Du får med andra ord produkten billigare om du betalar i euro.

Med andra ord, titta på växelkursen innan du anländer för att veta att den kommer att ge dig en fördel när du bestämmer dig för om du ska betala med Euro eller med Forint.

Använd bara en taxi när det behövs, och välj din taxi med omtanke.

För tio år sedan hade taxibilarna i Budapest ett fruktansvärt rykte. Saker och ting har förbättrats, men det finns fortfarande saker du bör se upp med när du åker taxi i Budapest. Men låt oss också berätta en sak först… du behöver inte använda taxibilar i Budapest ofta. Varför är det så?

Budapests viktigaste sevärdheter och attraktioner ligger i Budapests femte distrikt eller mycket nära distriktet. Det är lätt att nå detta distrikt och området med någon av de fyra tunnelbanelinjerna i Budapest och gå av vid hållplatser som Astoria, Kalvin tér, Fövarm ter, Deak Ferenc tér eller Kossuth tér.

När du väl är i detta område kan du besöka alla andra attraktioner i området, tillgängliga inom mindre än 2 kilometers promenad (de flesta är mycket närmare). Här hittar du fantastiska restauranger, kaféer, barer och naturligtvis populära attraktioner som Stefanskyrkan, parlamentet, Donau, de mest kända broarna, och genom att gå över gatan in i Budapests sjunde distrikt kan du se den stora synagogan och det ungerska nationalmuseet.

Vad försöker vi säga? Innerstaden i Budapest är fantastisk och har du lite energi i kroppen kan du enkelt gå runt till fots utan att använda kollektivtrafik eller taxi.

Två populära områden faller utanför denna kategori: Stadsparken och Slottsområdet. Om du vill besöka dem, överväg att använda en taxi. Men besöker du Budapest bör du resa med den näst äldsta tunnelbanan i Europa! Denna tunnelbana går tillbaka till 1896 och förbinder Vörösmarty tér (slutet på shoppinggatan) med Stadsparken. Som ett resultat kan du uppleva den fantastiska tunnelbanan och se Stadsparken samtidigt. Är inte det coolt? Det är inte bara ett trevligare sätt att resa till Stadsparken, det är också billigare! Glöm inte att validera din biljett i förväg; om inte, kan du göra ett annat misstag som kontrollerna älskar att straffa!

Ett trevligt sätt att ta sig till slottsområdet är att gå över Kedjebron (den äldsta bron mellan Buda och Pest) och sedan själv gå uppför backen. Det går att använda bergbanan, men det är onödigt dyrt och man lägger mer tid på att stå i kö än själva tiden för resan.

När du väl har nått slottsområdet åker du gärna med taxi tillbaka till Pest-sidan. Ett annat alternativ är att gå, eller så kan du använda en av slottsbussarna som förbinder slottsområdet med Deak Ferenc tér på Pest-sidan.

taxi i budapest

Om du bestämmer dig för att använda en taxi i Budapest.

Du behöver inte använda taxi mycket i Budapest. Men om du behöver en, är det något du behöver se upp med?

Generellt är det klokt att beställa en taxi från hotellet du bor på eller via restaurangen du befinner dig i. De har samarbetspartners som garanterar normala avgifter på din taxiresa.

Ett annat alternativ är att använda Bolt-applikationen. Här beställer du taxin själv och du får ett uppskattat pris vilket gör den till en lättanvänd applikation med få överraskningar. Priserna är bra, vilket gör det till ett av de billigaste taxialternativen i Budapest.

Du bör vara försiktig med att fånga hytter på gatan och bara vänta på att passagerarna ska komma. Om du fortfarande gör det, leta efter en med ett stort telefonnummer och ett varumärke på sidan av taxin. Om allt du kan se är en gul hytt med taxiskylt på taket och inget annat, bör du leta efter en annan taxi istället.

Ta några risker när du äter!

Det är inte farligt att äta och dricka i Budapest. Vissa människor tror att kranvattnet är farligt i Budapest, men det är det inte. Du kan dricka och njuta av livet utan att oroa dig. Vad menar vi då?

Det är lätt att välja den säkra vägen när du besöker en restaurang eller köper mat på en marknad i Budapest. Wienerschnitzeln är fantastisk, och så är en god italiensk pizza, men vi har sett den förut och smakat den förut. Ändå slutar många med att beställa det säkra och välkända istället för att ta vissa risker. Det är förståeligt, särskilt om du reser med barn, men lämna din komfortzon och prova något nytt!

När du återvänder till jobbet efter din resa till Budapest kommer folk omedelbart att fråga dig: “Hur var det? Trivdes du med staden? Vad åt och drack du?”

Ta några risker när du äter!

Vad låter coolare, om du berättar för dem att du åt en Big Mac på McDonald’s, en pizza på Vapiano och drack lite Coca-Cola bredvid dina måltider, eller om du berättar att du åt en “hönstestikelgryta med hemgjorda nudlar” , eller att du smakade de speciella ungerska korvarna, lite friterad gåslever, eller kanske en riktig äkta ungersk gulaschsoppa? Sedan kan du berätta om den ungerska fruktspriten (Pálinka), följt av en ungersk sprit som heter Opium (som innehåller vallmofrön), eller att du har smakat det världsberömda söta vita vinet från Tokaj-regionen. Det finns oändliga möjligheter, men du kommer bara att upptäcka dem om du lämnar din komfortzon och vågar beställa lite riskfylld mat på restauranger och marknader du besöker.

Tro inte att Budapest går och lägger sig vid 24:00.

Det är fantastiskt att följa med folk till flygplatsen efter några dagar i Budapest. Vissa har knappt sovit, medan andra säger att alla lampor var släckta och att barer och restauranger stängdes klockan 24:00. Som ett resultat gick de och la sig som alla andra.

Vad är skillnaden mellan de två berättelserna och de två intrycken? Har de inte varit i samma stad? Svaret är att de alla har varit i Budapest, men om man inte vet var man ska leta kan det kännas som att Budapest går och lägger sig vid midnatt.

Om ditt mål är att upptäcka Budapest på dagen och sova på natten, hoppa bara över nästa del av den här artikeln. Om du däremot vill uppleva Budapest på natten är följande information avgörande.

Medan det femte distriktet i Budapest är det mest populära på dagtid blir det ganska tyst och dött efter midnatt. Vill du att festen ska fortsätta? Lämna det femte distriktet och gå in i det sjunde distriktet (nära den stora synagogan). Här kan du hitta några av de bästa barerna i världen, inklusive Budapests superberömda ruinbarer. Den mest kända av dem alla är Szimpla Kert som ligger i Kazinczy utca. Gå upp och ner i det här kvarteret och du kommer att möta massor av människor som går mellan barer och nattklubbar på ett utmärkt humör.

szimpla kert

Om du använder GPS, här är några populära platser du bör besöka för att ha kul efter midnatt.

  • Szimpla kert
  • Instant-Fogas
  • Gozsdu Udvar

Nu vet du var du hittar festerna efter midnatt! Men kom ihåg att få lite sömn för Budapest har mycket att erbjuda under dagtid också!

Planera framåt! Har du några speciella önskemål inför dina dagar i Budapest?

Under våra guidade turer delar vi ofta med oss av information om spännande program och aktiviteter i Budapest, och vi pratar även om populära restauranger, caféer, barer och andra platser som är värda att besöka i Budapest. Många gäster börjar diskutera vilka program de vill prova själva, men ofta måste vi berätta att denna restaurang är fullbokad för de följande dagarna, eller att det givna programmet måste bokas dagar framåt.

Du kan besöka de berömda termalbaden i Budapest varje dag utan någon förbokning. Detsamma gäller New York Confectionary. Du kan behöva stå i kö för att få din biljett eller entré, men om du har tålamod kommer du in!

Detsamma gäller bara ibland när det gäller populära restauranger i Budapest. Dessa är ofta fullbokade dagar framåt, speciellt under semester och stora evenemang. Anta att du kommer mitt i sommaren, eller under Formel 1-helgen, eller under påsklovet eller under julmarknadssäsongen. I så fall är restauranger ofta fullbokade dagar framåt.

Att hitta en restaurang med ett ledigt bord i Budapest är inte svårt. Anta ändå att du har en brinnande önskan att äta en medeltida måltid tillsammans med magdans i Sir Lancelot. I så fall kan du tycka att det är en besvikelse att istället äta en gulaschsoppa ackompanjerad av zigenarmusik på en traditionell ungersk restaurang, eftersom det inte fanns några lediga bord i Sir Lancelot.

river cruise budapest

Budapest har sex restauranger med Michelinstjärnor. Är du sugen på att äta i någon av dem? Du bör boka ditt bord månader i förväg. Låter det fantastiskt att äta din middag på Donau medan du njuter av den spektakulära utsikten över Budapest på natten? De populäraste båtarna är fullbokade dagar i förväg. Återigen, om du har en speciell önskan om din vistelse i Budapest, gör inte det dumma misstaget att inte boka!


Vi har försökt ge dig några goda råd i den här artikeln. Vi hoppas att du har funnit informationen användbar. Om du har några frågor, kommentarer eller ytterligare råd, använd gärna kommentarsfältet!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *