Jul på byggden (grisslaktning)

Jul på byggden

Jul på byggdenI år gör vi något vi inte har gjort tidigare, men som vi tror kommer att bli en hit. En väldigt viktig tradition i Ungern i december, januari och februari är grisslaktningen. Då kommer vänner och bekanta samman och har en dag samman där dem äter en massa mat, dricker, njuter av livet och slaktar gris. Det hörs kanske lite speciellt ut, men äldre svenskar tycker inte att det inte är något konstigt med det, efter som dem flesta över 50 år i Sverige på ett eller annan sätt känner man till detta.

Men ni är nu inbjudna att bli med på ungersk grisslaktningsdag den 8 december, och vi hoppas att du kommer med oss för att lära känna kulturen, folket och maten!

Om du tycker att grisslaktning hörs läsktigt ut kan du kalla detta „Julfest på byggden” i stället, så hörs det strax mycket bättre ut( även om själva programmet är den samma).

Programmet för dagen ser ut som följande:
6.00 – Grisen slaktas (detta kommer vi tyvärr inte att kunna ta del av)
8.00 – Avresa ifrån Budapest (man blir hämtad på hotellet)
9.30 – Ankomst till gården där programmet pågår.
Först blir det äkta bondfrukost med salami, äggröra, te, kaffe, palinka och lite annat snacks!
Turen är värd att åka med på endast för frukostens skull! Efter frukost blir det möjlighet att hjälpa till med bearbetningen av grisen, korvstoppning och liknande. Det blir troligtvis en liten vin provning innlagt i programmet här någonstans.
13.00 – Lunch med traditionell grisslaktningsdagsmat (garanterat inget som man hittar på hotellets meny i Budapest)

Efter lunchen är det möjligt att stanna kvar på gården och hjälpa till med arbetet, eventuellt har vi också en tur till den trevliga staden Kecskemet som bara ligger en kvart ifrån gården. Där får man fritid att gå runt och fika och äta (för dem som inte tyckte att lunchen var en höjdare).

18.00 – Middag med mat lagad under dagen (och lite annat)
Efter middagen är den möjligt att köpa med sig korv, salami och liknande, efter det så går turen tillbaka till Budapest igen!

Det hörs ganska spännande ut, eller hur? Har du lust att hänga på? Priset är 20,000 HUF per person(ca 600sek) och då ingår transport, 3 rikliga måltider, en liten vinprovning och mycket kul inkluderat.

Skicka oss ett email (fyll i formuläret på den sidan du kommer till) och glöm inte att skriva namnet på ditt hotell, antal personer och ett mobilnummer och annan infromation som du tror kan vara av intresse för oss.

Share