Jesus kommer med julklapparna i Ungern!

Jesus i Budapest

Många Hollywood-filmer visar familjer som sitter framför en julgran. Plötsligt hör de någon knacka på dörren, och där är han, jultomten. Han har en påse full med presenter och julen är här. Detta sker normalt den 24 december men på vissa ställen den 25 december. På andra ställen kommer jultomten på sin släde under natten och ser till att alla presenter är på plats när alla vaknar den 25 december. Vad händer i Ungern? Det är faktiskt väldigt annorlunda!

Ungern har vissa likheter med Nederländerna eftersom deras Sinterklaas (Santa Claus) kommer med presenter den 5/6 december. I Ungern tvättar alla barn sina skor den 5 december, i vetskap om att jultomten kommer med godis och andra trevliga saker under natten (om skorna är snygga och rena). Med andra ord kommer jultomten den 6 december i Ungern. För många människor i Nederländerna slutar julklapparna den 6 december, men så är det inte i Ungern.

Jesus kommer med presenterna den 24 december.

Först och främst säger många till sina barn att änglarna tar med sig trädet och dekorationerna. Som ett resultat, om du besöker Budapest den 24 december och går upp och ner på gatorna mellan kl. 12.00 och 15.00, kommer du att se massor av föräldrar och/eller morföräldrar som är ute och promenerar med barn. Varför är det så? De måste lämna huset vid den här tiden för att Jesus ska komma till husen med alla presenter, och änglarna är upptagna med att dekorera trädet.

När barnen kommer tillbaka är trädet dekorerat, och förhoppningsvis finns det massor av presenter under det.

Vad betyder det att Jesus kommer med presenterna?

För det första är det inte en tradition bland barn att berätta för sina föräldrar och familj vad de vill få ut av de olika personerna i sin omgivning. De förbereder bara en lista som de berättar för sina föräldrar om, som senare berättar för Jesus om alla dessa önskemål. Under granen kommer du sällan att se klistermärken som säger “Till Tom” och “Från mamma och pappa.” Anledningen är enkel, Jesus kom med presenterna, så det skulle vara “fel” att lägga till sådana namnklistermärken på presenterna.

När barnen blir äldre förstår de vad som verkligen pågår, men de flesta ungrare älskar denna tradition, och de talar med glimtar i ögonen om den tid då de trodde att Jesus var den som faktiskt kom med presenterna.


Det var en liten artikel om hur ungrarna firar jul och vad du kan förvänta dig om du kommer till Budapest runt jul. Du kan läsa mer om jul i Budapest och om de populära julmarknaderna i Budapest här.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *