Home Events - Budapest Guide Nationaldag 15 mars – Ungerns nationaldag

15 mars – Ungerns nationaldag

15 mars är nationaldagen i Ungern. Den här dagen firar de en uppror mot Österrike 1848, och det hela började med ett viktigt tal av poeten Sandor Petofi på nationalmuseets trappor. Men vad betyder denna nationella dag för folket idag? Och hur påverkar det dig som turist som besöker Budapest?

Men hur är den 15 mars i Ungern? För de flesta är 15 mars inget annat än en fridag från skolan och arbetet.

UNgerns nationaldag

Nationeldag i Ungern

Med andra ord, 15 mars är en dag då människor är utan arbete, vilket innebär att butiker och köpcentrum är stängda. Det är därfor ingen bra dag för shopping i Budapest!

Men det är mycket som är öppet också. Till exempel är alla museer i Budaest öppna, och många har också gratis tillgång för alla gäster på denna dag. Dessutom är badrummen öppna och till exempel har Szechenyi-badrummet vanliga öppettider den här dagen.

Det är också möjligt att gå med på en flodkryssningen på Donau, åka på olika vinmiddagar eller kanske ta en utflykt till Szentendre (där butikerna är öppna den 15 mars).

Finns det någon stor fest någonstans den 15 maj?

Den här dagen finns kransar som läggs ned på många minnesmärken i staden, och det är också vanligt att flera av de stora politiska partierna har möten där de pratar dåligt om alla andra partier. Men detta är inte ett stort parti.

Share
Tags:

Date

Mar 15 2025

Time

All Day
Category

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *